Esențial

Reportaj   Chișinău    

Unele înțeleg că au nimerit în plasa celor și-au făcut ocupație din negarea COVID-ului și a necesității vaccinării abia când ajung la terapie intensivă și se sufocă. Atunci ar face orice să poată respira din nou cu toată puterea plămânilor. Nu s-au imunizat crezând că așa își protejează copilul din burtă de vaccin, dar nu au făcut decât să-l pună în pericol. În pandemie, dezinformarea și fanatismul religios sunt ucigașe, iar la un moment dat, regretele nu mai au nici un rost.

Mai mult
FOTO: Report.md
Săraci și izolați   Căușeni    

Mor mai mulți decât se nasc! Această tendință se menține în Moldova de mai bine de un deceniu. Anual, numărul nou-născuților scade cu aproape 6%. Sistemul de pensii este o bombă cu ceas - un sistem exploatat iresponsabil de politicienii populiști, care îl împing spre colaps. Pensionarii sunt nevoiți să se descurce cu o pensie ce nu le acoperă nici minimul de existență. Pensionarii constituie 19 la sută din numărul total al populației Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană, unde acest indicator este de 27%).

Mai mult
Reportaj   Basarabeasca    

Mai întâi un regim le-a făcut „Drumuri bune 1”. Momeala electorală a funcționat, așa că același regim le-a făcut „Drumuri bune 2”. Și alegătorii au „mușcat” iar nada. Apoi, Plahotniuc a fugi și s-a schimbat regimul. A venit unul mai gălăgios și, în loc de „drumuri bune 3, 4, 5...”, a impus programul „Drumuri bune pentru toți”. Cam așa arată „drumurile bune” și cele „pentru toți” – ca în fotografia de mai sus, făcută de noi la Basrabeasca. Ici-colo câte un petic de asfalt crăpat cu diametrul cam de un metru. Probabil că, în momentul în care scriu aceste rânduri, le-a luat apa și pe acelea.

Mai mult
Fermitate   Căușeni    

Vasile Savca are 41 de ani. Conduce un Mercedes, dar și un scaun cu rotile pe care îl poartă cu el în portbagaj. Îmbrăcat într-un pulover cu dungi albastre, care îi scoate în evidență albastrul ochilor, ne face o prezentare a instalației speciale care înlocuiește pedalele, demarează și pornim într-o excursie prin orașul Căușeni. Vasile conduce o mașină adaptată persoanelor cu nevoi speciale.

Mai mult
Tragic   Cimișlia    

Victimele violenței domestice, de cele mai multe ori, ascund adevărul și evită să vorbească despre ceea ce se întâmplă între patru pereți, atunci când rămân față în față cu agresorul. Uneori însă, un ochi vânăt, o mână ruptă sau o internare în spital scot la iveală coșmarul prin care trec. Orice încercare de a fugi de agresor este urmată de o revenire la el, pentru că, de obicei, victima nu are la cine apela, nu are bani pentru a începe o viață nouă ori, pur și simplu, nu știe unde să se ducă, unde să doarmă și cum să procedeze mai departe. Și rabdă. Rabdă. Rabdă. Ani de zile.

Mai mult
Imagine de la gunoiștea temporară din Cimișlia
Semnal de alarmă   Cimișlia    

Chiar la intrarea în orașul Cimișlia, de-a lungul drumului, pe imașul verde din apropierea unui râu, este un „munte” acoperit cu iarbă. Cu câțiva ani în urmă, aici era o gunoiște mare, o sursă constantă de miros urât și probleme.

Mai mult
Important   Chișinău    

Maia Sandu este, oficial, președinte al Republicii Moldova. Ea a depus joi jurământul în cadrul unei ceremonii comune a Parlamentului și Curții Constituționale.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

CRPE lansează raportul Campanii electorale toxice: Dezinformare și propagandă la Chișinău în care povestim despre principalele mesaje de propagandă și știri false ce au fost promovate în timpul campaniei electorale de la Chișinău din Noiembrie 2020. Cine a fost vizat de aceste mesaje, cine au fost principalii promotori, dar și cum se aseamănă campania de dezinformare de la Chișinău cu mesajele promovate în regiune. 

Mai mult