Știri

Important   Chișinău    

Maia Sandu este, oficial, președinte al Republicii Moldova. Ea a depus joi jurământul în cadrul unei ceremonii comune a Parlamentului și Curții Constituționale.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

CRPE lansează raportul Campanii electorale toxice: Dezinformare și propagandă la Chișinău în care povestim despre principalele mesaje de propagandă și știri false ce au fost promovate în timpul campaniei electorale de la Chișinău din Noiembrie 2020. Cine a fost vizat de aceste mesaje, cine au fost principalii promotori, dar și cum se aseamănă campania de dezinformare de la Chișinău cu mesajele promovate în regiune. 

Mai mult
Analiză   Chișinău    

Facebook, Twitter, Telegram, Instagram, au fost principalele surse folosite pentru răspândirea falsurilor legate de COVID-19. De la izbucnirea pandemiei, utilizatorii rețelelor sociale au distribuit la greu postări sau pretinse articole cu scopul de a șoca și manipula – articole despre moți, originea virusului, metode de tratament sau teorii conspiraționiste halucinante. Aceste falsuri au dăunat enorm, având un impact extrem de negativ asupra sănătății publice. Din cauza acestor intervenții asupra subconștientului oamenilor, vigilența acestora a slăbit, mulți ignorând măsurile sanitare.

Mai mult
Secția morfopatologie IMU Chișinău / FOTO: Report.md
Reportaj   Chișinău    

Pe masa din biroul șefului Secției morfopatologie, Ilie Țiple, stau maldăre cu dosare, fiecare având scris, cu pixul pe copertă: „Fără autopsie”. Ilie Țiple trece prin dreptul acestor dosare și, apăsând cu degetul pe fiecare din ele, ne comunică motivul decesului pe fiecare dosar pe care îl atinge.

Mai mult
Interviu   Chișinău    

O lună și patru zile. Atât a zăcut în spital, cu COVID, maestrul Nicolae Botgros. Astăzi este acasă. Deși spune că se simte mai bine, este în continuare dependent de masca de oxigen. Merge la spital pentru analize, face câte un cerc în jurul stadionului și se bucură de fiecare minut din viață. Respiră des și vorbește greu, iar unele cuvinte pe care le spune abia dacă pot fi deslușite. Îmi povestește emoționat despre ceea ce i s-a întâmplat, cum l-au ajutat pacienții de pe paturile vecine și cum a trecut prin infern și a rămas viu.

Mai mult
Interviu   Chișinău    

Oamenii răpuși de COVID nu au fost „o povară pentru cei din jur”, așa cum spunea recent un responsabil din sănătate din Moldova, care încerca să mascheze incompetența autorităților în gestionarea pandemiei. Mulți dintre ei au fost adevărați eroi. Chiar și fără distincții prezidențiale. Hoții au prioritate la medalii în această țară. Eroii în halate albe se duc în pământ discret. Moartea lor nu mai surprinde acum pe nimeni. Nici la știri nu mai apar toți atunci când mor.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

Nimeni nu a fost pregătit să facă față pandemiei. Niciun stat. Unele și-au adaptat sistemele de sănătate mai rapid, iar altele - mai lent. După ce vom scăpa de COVID, vor ieși la iveală adevărate focare de alte boli care, până la pandemie, erau cazuri de rutină. Trebuie să fim conștienți și pregătiți de asta. Statisticile arată, de exemplu, că avem mai puțini pacienți cu tuberculoză. Dar nu este niciun motiv de bucurie. Noii pacienți pur și simplu nu sunt depistați din cauza restricțiilor impuse de protocoalele anti-COVID. Acești purtători de bacili circulă zilnic printre noi, inclusiv în transportul public, în condițiile în care se știe că un pacient cu TBC, nedepistat la timp, poate infecta anual alte 10-15 persoane, prin contact apropiat. Toți știm că, din cauza pandemiei, sistemul medical funcționează la limita puterilor. Ne dăm seama de asta atunci când ambulanța abia dacă ajunge la noi peste 3 ore de la chemare.

Mai mult
Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova
Rezultatele alegerilor   Chișinău    

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria acestei țări. Rezultatele preliminare afișate de Comisia Electorală Centrală arată că Maia Sandu a obținut 51,63% la sută din voturi, în timp de Igor Dodon a fost votat de 47,81% din sufragii.

Mai mult