România și Republica Moldova și-au setat un nou nivel de ambiție în relația bilaterală, grăbesc ritmul, repun în noi acorduri proiecte care au trenat, avansează termene, condiții și se angajează să susțină reforme substanțiale.
Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” din Chișinău e plin cu copii. Cei mai mici aleargă, împing niște mașinuțe, modelează figuri sau pictează. Cât ei se joacă și leagă prietenii, mamele lor formează grupuri și discută în șoaptă.
După ce au rămas cu tejghelele goale din cauza sancțiunilor internaționale, rușii spun că ar mânca din nou mere moldovenești. Asta după ce le-au călcat cu buldozerul la Smolensk, supărați că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014.
Preoții lui Putin s-au pornit să justifice invazia. Folosesc citate din Biblie și vorbe de duh în încercarea de a ne convinge că uciderea civililor și bombardarea orașelor ucrainene e luptă cu homosexualii și că Putin salvează planeta de globaliști.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Mai întâi s-au vaccinat toți, apoi au pornit pe la casele oamenilor să-i convingă și pe ei să se imunizeze. Este gestul profesorilor liceului din Hârbovăț, care au conștientizat că doar vaccinul poate opri pandemia și readuce copiii în clase.
Lipsa abordării educației sexuale în cadrul disciplinelor școlare a determinat un grup de elevi din Bălți să se implice în proiectul „Eroii din comunitatea noastră – Sprijinim tinerii activi din Republica Moldova”.
Avalanșa știrilor false despre pandemie, din ultimii doi ani, i-a afectat inclusiv pe elevi, ei fiind ușor de manipulat de niște minciuni ambalate frumos.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.
Toți avem de urcat un munte în această viață. Cu cât mai devreme începem să ne mișcăm de la poalele acestuia, cu atât mai repede o să ajungem în vârf. E despre tinerii din ziua de azi.
Propaganda este principala armă în războiul hibrid pe care îl duce acum Rusia. Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa Centrală și de Est în fața propagandei ruse.
Unele înțeleg că au nimerit în plasa celor și-au
făcut ocupație din negarea COVID-ului și a necesității vaccinării abia când ajung
la terapie intensivă și se sufocă. Atunci ar face orice să poată respira din nou
cu toată puterea