Știri

Fermitate   Căușeni    

Vasile Savca are 41 de ani. Conduce un Mercedes, dar și un scaun cu rotile pe care îl poartă cu el în portbagaj. Îmbrăcat într-un pulover cu dungi albastre, care îi scoate în evidență albastrul ochilor, ne face o prezentare a instalației speciale care înlocuiește pedalele, demarează și pornim într-o excursie prin orașul Căușeni. Vasile conduce o mașină adaptată persoanelor cu nevoi speciale.

Mai mult
Tragic   Cimișlia    

Victimele violenței domestice, de cele mai multe ori, ascund adevărul și evită să vorbească despre ceea ce se întâmplă între patru pereți, atunci când rămân față în față cu agresorul. Uneori însă, un ochi vânăt, o mână ruptă sau o internare în spital scot la iveală coșmarul prin care trec. Orice încercare de a fugi de agresor este urmată de o revenire la el, pentru că, de obicei, victima nu are la cine apela, nu are bani pentru a începe o viață nouă ori, pur și simplu, nu știe unde să se ducă, unde să doarmă și cum să procedeze mai departe. Și rabdă. Rabdă. Rabdă. Ani de zile.

Mai mult
Imagine de la gunoiștea temporară din Cimișlia
Semnal de alarmă   Cimișlia    

Chiar la intrarea în orașul Cimișlia, de-a lungul drumului, pe imașul verde din apropierea unui râu, este un „munte” acoperit cu iarbă. Cu câțiva ani în urmă, aici era o gunoiște mare, o sursă constantă de miros urât și probleme.

Mai mult
Important   Chișinău    

Maia Sandu este, oficial, președinte al Republicii Moldova. Ea a depus joi jurământul în cadrul unei ceremonii comune a Parlamentului și Curții Constituționale.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

CRPE lansează raportul Campanii electorale toxice: Dezinformare și propagandă la Chișinău în care povestim despre principalele mesaje de propagandă și știri false ce au fost promovate în timpul campaniei electorale de la Chișinău din Noiembrie 2020. Cine a fost vizat de aceste mesaje, cine au fost principalii promotori, dar și cum se aseamănă campania de dezinformare de la Chișinău cu mesajele promovate în regiune. 

Mai mult
Analiză   Chișinău    

Facebook, Twitter, Telegram, Instagram, au fost principalele surse folosite pentru răspândirea falsurilor legate de COVID-19. De la izbucnirea pandemiei, utilizatorii rețelelor sociale au distribuit la greu postări sau pretinse articole cu scopul de a șoca și manipula – articole despre moți, originea virusului, metode de tratament sau teorii conspiraționiste halucinante. Aceste falsuri au dăunat enorm, având un impact extrem de negativ asupra sănătății publice. Din cauza acestor intervenții asupra subconștientului oamenilor, vigilența acestora a slăbit, mulți ignorând măsurile sanitare.

Mai mult
Secția morfopatologie IMU Chișinău / FOTO: Report.md
Reportaj   Chișinău    

Pe masa din biroul șefului Secției morfopatologie, Ilie Țiple, stau maldăre cu dosare, fiecare având scris, cu pixul pe copertă: „Fără autopsie”. Ilie Țiple trece prin dreptul acestor dosare și, apăsând cu degetul pe fiecare din ele, ne comunică motivul decesului pe fiecare dosar pe care îl atinge.

Mai mult
Interviu   Chișinău    

O lună și patru zile. Atât a zăcut în spital, cu COVID, maestrul Nicolae Botgros. Astăzi este acasă. Deși spune că se simte mai bine, este în continuare dependent de masca de oxigen. Merge la spital pentru analize, face câte un cerc în jurul stadionului și se bucură de fiecare minut din viață. Respiră des și vorbește greu, iar unele cuvinte pe care le spune abia dacă pot fi deslușite. Îmi povestește emoționat despre ceea ce i s-a întâmplat, cum l-au ajutat pacienții de pe paturile vecine și cum a trecut prin infern și a rămas viu.

Mai mult