Esențial

Secția morfopatologie IMU Chișinău / FOTO: Report.md
Reportaj   Chișinău    

Pe masa din biroul șefului Secției morfopatologie, Ilie Țiple, stau maldăre cu dosare, fiecare având scris, cu pixul pe copertă: „Fără autopsie”. Ilie Țiple trece prin dreptul acestor dosare și, apăsând cu degetul pe fiecare din ele, ne comunică motivul decesului pe fiecare dosar pe care îl atinge.

Mai mult
Interviu   Chișinău    

O lună și patru zile. Atât a zăcut în spital, cu COVID, maestrul Nicolae Botgros. Astăzi este acasă. Deși spune că se simte mai bine, este în continuare dependent de masca de oxigen. Merge la spital pentru analize, face câte un cerc în jurul stadionului și se bucură de fiecare minut din viață. Respiră des și vorbește greu, iar unele cuvinte pe care le spune abia dacă pot fi deslușite. Îmi povestește emoționat despre ceea ce i s-a întâmplat, cum l-au ajutat pacienții de pe paturile vecine și cum a trecut prin infern și a rămas viu.

Mai mult
Interviu   Chișinău    

Oamenii răpuși de COVID nu au fost „o povară pentru cei din jur”, așa cum spunea recent un responsabil din sănătate din Moldova, care încerca să mascheze incompetența autorităților în gestionarea pandemiei. Mulți dintre ei au fost adevărați eroi. Chiar și fără distincții prezidențiale. Hoții au prioritate la medalii în această țară. Eroii în halate albe se duc în pământ discret. Moartea lor nu mai surprinde acum pe nimeni. Nici la știri nu mai apar toți atunci când mor.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

Nimeni nu a fost pregătit să facă față pandemiei. Niciun stat. Unele și-au adaptat sistemele de sănătate mai rapid, iar altele - mai lent. După ce vom scăpa de COVID, vor ieși la iveală adevărate focare de alte boli care, până la pandemie, erau cazuri de rutină. Trebuie să fim conștienți și pregătiți de asta. Statisticile arată, de exemplu, că avem mai puțini pacienți cu tuberculoză. Dar nu este niciun motiv de bucurie. Noii pacienți pur și simplu nu sunt depistați din cauza restricțiilor impuse de protocoalele anti-COVID. Acești purtători de bacili circulă zilnic printre noi, inclusiv în transportul public, în condițiile în care se știe că un pacient cu TBC, nedepistat la timp, poate infecta anual alte 10-15 persoane, prin contact apropiat. Toți știm că, din cauza pandemiei, sistemul medical funcționează la limita puterilor. Ne dăm seama de asta atunci când ambulanța abia dacă ajunge la noi peste 3 ore de la chemare.

Mai mult
Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova
Rezultatele alegerilor   Chișinău    

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria acestei țări. Rezultatele preliminare afișate de Comisia Electorală Centrală arată că Maia Sandu a obținut 51,63% la sută din voturi, în timp de Igor Dodon a fost votat de 47,81% din sufragii.

Mai mult
Bilanț preliminar   Chișinău    

Exit-poll-ul realizat în 100 de secții de votare de compania „Intellect Group” și Asociația SPERO arată că 54,8% au votat pentru candidatul PAS Maia Sandu, iar 45,2% pentru Igor Dodon.

Mai mult
Bilanțul alegerilor   Chișinău    

Maia Sandu este câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Aceasta ar fi acumulat 54,7 la sută din voturi, iar Igor Dodon - 45,3 la sută, potrivit rezultatelor preliminare ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

Mai mult
Cel mai răspândit fake al lunii noiembrie 2020
Facts, not Fake   Chișinău    

După o aparentă acalmie a promotorilor teoriilor conspiraționiste, tăvălugul a pornit din nou. Faptul că mulți dintre cei care negau COVID-ul au luat virusul și au simțit pe pielea lor cât de dur este, iar unii chiar au murit (inclusiv fețe bisericești), i-a făcut pe cei care diseminau falsuri să ia o pauză. Nu pentru mult timp însă. Deși, zilele acestea, înregistrăm noi recorduri de infectare (astăzi, sâmbătă, 14 noiembrie, record absolut - 1411 de cazuri de infecție din 4209 teste efectuate), de mai bine de o săptămână, lumea a început să fie din nou „bombardată” orchestrat cu falsuri. Politicul, impune mai întâi reguli, pe care ulterior le încalcă de dragul unor puncte electorale și organizează marșuri electorale și hram la Chișinău și Orhei cu mii de oameni. Aceasta contribuie esențial la crearea percepției că măsurile sanitare impuse nu sunt decât o formalitate și că pot fi ignorate. Vigilența oamenilor scade, iar virusul atacă și câștigă teren, fapt pe care îl vedem în fiecare seară în statisticile zilei prezentate de Ministerul Sănătății.

Mai mult