Esențial

Bilanț preliminar   Chișinău    

Exit-poll-ul realizat în 100 de secții de votare de compania „Intellect Group” și Asociația SPERO arată că 54,8% au votat pentru candidatul PAS Maia Sandu, iar 45,2% pentru Igor Dodon.

Mai mult
Bilanțul alegerilor   Chișinău    

Maia Sandu este câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Aceasta ar fi acumulat 54,7 la sută din voturi, iar Igor Dodon - 45,3 la sută, potrivit rezultatelor preliminare ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

Mai mult
Cel mai răspândit fake al lunii noiembrie 2020
Facts, not Fake   Chișinău    

După o aparentă acalmie a promotorilor teoriilor conspiraționiste, tăvălugul a pornit din nou. Faptul că mulți dintre cei care negau COVID-ul au luat virusul și au simțit pe pielea lor cât de dur este, iar unii chiar au murit (inclusiv fețe bisericești), i-a făcut pe cei care diseminau falsuri să ia o pauză. Nu pentru mult timp însă. Deși, zilele acestea, înregistrăm noi recorduri de infectare (astăzi, sâmbătă, 14 noiembrie, record absolut - 1411 de cazuri de infecție din 4209 teste efectuate), de mai bine de o săptămână, lumea a început să fie din nou „bombardată” orchestrat cu falsuri. Politicul, impune mai întâi reguli, pe care ulterior le încalcă de dragul unor puncte electorale și organizează marșuri electorale și hram la Chișinău și Orhei cu mii de oameni. Aceasta contribuie esențial la crearea percepției că măsurile sanitare impuse nu sunt decât o formalitate și că pot fi ignorate. Vigilența oamenilor scade, iar virusul atacă și câștigă teren, fapt pe care îl vedem în fiecare seară în statisticile zilei prezentate de Ministerul Sănătății.

Mai mult
Încă un avertisment   Chișinău    

Un nou mit despre COVID bântuie prin colectivele de muncă din Chișinău. Văzând că apariția unui vaccin autorizat întârzie, unii ignoră măsurile de protecție crezând că e mai bine să se infecteze acum, când sistemul medical încă rezistă, ca să capete anticorpi. Supoziția radicală provine din instinctul de supraviețuire, care însă, în acest caz, poate fi fatal din două motive: 1. Nu există imunizare prin expunere la coronavirus și „este de neconceput ca populația să se expună noului coronavirus cu scopul unei imunizări colective”, susține OMS. O confirmare în acest sens este reinfectarea ministrului de Interne, Pavel Voicu. 2. Sistemul medical practic deja e în colaps, nu mai sunt locuri la terapie intensivă, iar medicii au ajuns să roage populația să evite infectările, deoarece sistemul se sufocă.

Mai mult
FOTO-simbol: Moldpres
Analiză   Chișinău    

E „cod roșu” de COVID în municipiul Chișinău! Spitalele nu mai fac față valului mare de infectați, așa că autoritățile au cerut implicarea instituțiilor medicale private în gestionarea crizei. Pe acest fondal, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a decis redeschiderea, în grădinițe, a grupelor pentru copiii cu vârsta de 2-4 ani. Decizia a fost anunțată pe Facebook de primarul capitalei Ion Ceban. Argumentul primarului: „medicii au explicat că riscul de îmbolnăvire este mai mic la copii”. Pe de altă parte, șeful de la terapie intensivă din cadrul IMU, Adrian Belîi, menționează că „principala sursă de transmitere a COVID-19 o reprezintă tinerii infectați cu forme asimptomatice de boală” – aceștia duc virusul acasă și îl transmit celor mai vulnerabili din familie.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

Deseori auzim de la specialiști că e „mai bine să prevenim decât să tratăm”. Oată cu noul coronavirus, în spațiul publică au străbătut și sfaturile de la cei care lecuiesc totul cu rachiu. Logica lor e simplă: dacă ne dăm pe mâini cu spirt și virusul moare, de ce să nu-l atacăm cu tărie și pe COVID-ul din interior? Unele sfaturi sunt atât de neverosimile, încât stârnesc râsul. De exemplu, spălarea nărilor cu bicarbonat, morsocarea, în loc de gumă de mestecat, a câtorva căței de usturoi sau un păhărel două de rachiu pe stomac gol. Deși Organizația Mondială a Sănătății a venit cu recomandări clare vizând măsurile de prevenire și control, au prins la public sfaturile răspândite de cei care tratează totul cu votcă. Și ne-am pomenit cu oameni care își „clătesc” dimineața stomacul cu alcool, crezând că asta îi protejează de COVID toată ziua.

Mai mult
FOTO: Report.md
Stop propaganda!   Izbiște    

La școală: „Copii, trebuie să purtăm toți mască, pentru a evita virusul!” / Acasă: „Numai câinii umblă cu botniță! Nu există virus!”. La școală: „Trebuie să evităm locurile aglomerate, ca să nu ne infectăm”. Acasă: „Dacă era pericol adevărat, Chicu (premierul) nu făcea nuntă. Ei (conducerea) știu că virusul nu există”. La școală, profesorii le vorbesc copiilor despre igienă și lucruri personale... Acasă, îl văd pe tata cum bea vin la poartă, cu prietenii, din același pahar.

Mai mult
Raport   Chișinău    

Республика Молдова продолжает оставаться одной из европейских стран, наиболее пострадавших от пандемии коронавируса COVID-19, уровень заболеваемости около 4.900 случаев на 1 миллион жителей.

Mai mult