Elevii claselor a 7-a și a 8-a de la Liceul Teoretic „B.P. Hașdeu” din or. Bălți sunt instruiți cum să-și cunoască drepturile și cum să ceară respectarea lor. Echipa „Un pas spre democrație”, este formată din elevi.
Astăzi toți discută despre gestul incredibil de luni al jurnalistei din Rusia, Marina Ovsyannikova, care a dat buzna, în direct, în platoul știrilor televiziunii de stat „Pervîi Kanal”, afișând lozinca: „Aici vă mint! Nu războiului!”
Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” din Chișinău e plin cu copii. Cei mai mici aleargă, împing niște mașinuțe, modelează figuri sau pictează. Cât ei se joacă și leagă prietenii, mamele lor formează grupuri și discută în șoaptă.
După ce au rămas cu tejghelele goale din cauza sancțiunilor internaționale, rușii spun că ar mânca din nou mere moldovenești. Asta după ce le-au călcat cu buldozerul la Smolensk, supărați că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014.
Preoții lui Putin s-au pornit să justifice invazia. Folosesc citate din Biblie și vorbe de duh în încercarea de a ne convinge că uciderea civililor și bombardarea orașelor ucrainene e luptă cu homosexualii și că Putin salvează planeta de globaliști.
Pe fundalul războiului din Ucraina, pionii Rusiei de la Chișinău încearcă să tulbure liniștea cu NATO. Iar regimul separatist pro-rus de la Tiraspol a considerat că anume acum este momentul să repete că vrea „desprinderea civilizată de Moldova”.
În aceste zile de război, moldovenii sunt supuși unei ofensive propagandistice fără precedent. Din toate părțile li se pompează în cap falsuri și ostilitate în raport cu refugiații ucraineni care fug de război.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Mai întâi s-au vaccinat toți, apoi au pornit pe la casele oamenilor să-i convingă și pe ei să se imunizeze. Este gestul profesorilor liceului din Hârbovăț, care au conștientizat că doar vaccinul poate opri pandemia și readuce copiii în clase.
Alexandru Ciobanu, coordonator la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, medic psihiatru psihoterapeut, explică de ce adevăratele consecințe ale pandemiei le vom vedea în timp și cum să-i învățăm pe copii să se adapteze la lumea nouă, post-COVID.
Avalanșa știrilor false despre pandemie, din ultimii doi ani, i-a afectat inclusiv pe elevi, ei fiind ușor de manipulat de niște minciuni ambalate frumos.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.