Comisia Europeană a adoptat miercuri pachetul de extindere pentru 2023, recomandând deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Foaia de parcurs pentru extindere sugerează integrarea unor țări precum Ucraina în secțiuni ale UE înainte de finalizarea negocierilor, scrie The Guardian.
După decizia SIS de blocare a 31 de site-uri informative, dintre care jumătate rusești, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, Leonid Sluțki a declarat că R. Moldova repetă scenariul ucrainean de după Maidan.
Președintele României, Klaus Iohannis, participă joi și vineri la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, care au loc la Bruxelles.
Protejarea cetățenilor și aderarea la Uniunea Europeană sunt printre obiectivele principale cuprinse în noua strategie de securitate națională, prezentată joi de președinta Maia Sandu la ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Summitul din decembrie, decisiv pentru Ucraina și Moldova. Alte titluri: Fico alege ca grupul său să fie exclus din structurile europene decât să își schimbe retorica despre Ucraina. Franța susține Facilitatea europeană pentru pace în cazul Armeniei.
La summitul de la București, Moldova și Ucraina au devenit state participante asociate la Inițiativa celor Trei Mări, în timp ce Grecia a devenit al 13 stat membru al Inițiativei lansate în 2016 de Andrzej Duda și președinta de atunci a Croației.
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a depus un amendament care solicită realocarea către Republica Moldova a celor aproximativ 600 de milioane de euro ce vor deveni disponibili în bugetul UE după crearea Facilității pentru Ucraina.
Transgaz, prin subsidiara sa de peste Prut, Vestmoldtransgaz SRL, anunță că preia de la Gazprom operațiunile în Republica Moldova, de la 19 septembrie.
Extinderea UE până în 2030 e fezabilă, dar numai dacă candidații și blocul își „dublează eforturile”, a declarat comisarul pentru extindere Olivér Várhelyi pentru EURACTIV, adăugând că CE intenționează să facă ”propuneri substanțiale” în octombrie.
Există țări care trăiesc din agricultură și altele care trăiesc din produse agricole specifice. Una dintre acestea este Moldova. Câte alte țări au pivnițe subterane care se întind pe suprafețe de zeci, dacă nu sute de kilometri?