Premierul Marcel Ciolacu a confirmat miercuri că va cere Ucrainei și Republicii Moldova de ce liderul extremist George Simion nu are acces pe teritoriul celor două țări.

"Nu poate să explice public (Ucraina și Moldova - n.r.) și haideți să nu ne jucăm cu lucruri care totuși țin de... Am acces la informație, asta nu înseamnă că voi avea posibilitatea să le fac public, dar voi adresa această cerere să știu de la prim-miniștrii. Dacă dânșii doresc, ei sunt furnizori de informație. E un respect interstatal. Dacă doresc să facă aceste informații publice, m-aș bucura. Dacă ele există, dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova și nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii", a spus Marcel Ciolacu.

Legat de faptul că rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a transmis un apel către parlamentarii români să clarifice acuzațiile la adresa lui George Simion privind colaborarea cu fostul KGB, Ciolacu a replicat că înțelege buna-credință a lui Pricopie, dar trebuie să fie parlamentar pentru a solicita o astfel de chestie.

"Părerea mea e că o se se discute la grupurile parlamentare. Nu cred prea mult în anchete parlamentare, îmi cer scuze", a mai continuat acesta.

Întrebat dacă el, ca premier, a primit informații care să ateste legături între liderii AUR și agenți secreți din Rusia, Ciolacu a răspuns: "Vom vede".

De asemenea, șeful PSD este categoric de acord că AUR promovează interesele Kremlinului în România.

+++

Interdicția lui Simion în Republica Moldova este în vigoare din 2018, când a organizat un marș pe jos de la Alba Iulia la Chișinău, scrie HotNews.ro. În 2021 și 2022 a mai încercat să intre în țară, însă fără succes.

Nici în Ucraina nu mai poate intra Simion din 2022, pe o perioadă de trei ani, el fiind acuzat de serviciile secrete ucrainene de legături mai vechi cu serviciile similare din Rusia.