Astăzi toți discută despre gestul incredibil de luni al jurnalistei din Rusia, Marina Ovsyannikova, care a dat buzna, în direct, în platoul știrilor televiziunii de stat „Pervîi Kanal”, afișând lozinca: „Aici vă mint! Nu războiului!”

Cine a trăit în URSS știe ce înseamnă „Pervîi Kanal” pentru ruși. E un fel de icoană ideologică. Jurnalista a sfidat regimul de la Kremlin pe principala platformă propagandistică a lui Putin, asumându-și că poate fi lichidată fizic. Ca să poți face asta, având acasă doi copii, trebuie să ajungi sub o presiune psihologică ce te-ar face să înțelegi că ceea urmează să pierzi e infim în comparație cu genocidul care are loc în Ucraina.


Înainte să facă asta, Marina Ovsyannikova a imprimat un mesaj video care a apărut pe contul ei de Telegram la câteva secunde după epuizarea fazei din platou. În acel mesaj ea spune că „ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă, iar Rusia e un stat agresor”. Îl acuză pe Putin de această agresiune și se căiește că, în ultimii ani a făcut propagandă pro-Kremlin: „Acum îmi este foarte greu și foarte rușine. Mi-e rușine că am permis transformarea cetățenilor ruși în niște zombi”, a spus jurnalista. Ea a fost imediat arestată, iar avocații ei au căutat-o 12 ore.


Astăzi, 15 martie, jurnalista a reapărut pe platformele pe care obișnuia să comunice, anunțând că, după o noapte în care nu știe unde a fost deținută, a fost plasată în arest la domiciliu. Mai spune că nu știe ce se va întâmpla cu ea, că riscă până la 10 ani de pușcărie și că nu regretă ceea ce a făcut: „Oricare vor fi consecințele, voi purta acest gest ca insignă de onoare”, a scris marți jurnalista pe pagina ei de Twitter.

Între timp, bărbații Rusiei distrug orașe și omoară oameni în Ucraina, iar milițienii ruși arestează pe oricine îndrăznește să țină în mâini chiar și o foaie albă, fără nicio inscripție, pe stradă. Imaginea săptămânii trecute de la protestele din Rusia este cea cu un milițian care șterge cu piciorul sloganul „Nu războiului!” scris de o artistă, pe zăpadă, în Moscova.

Dar ce facem noi, românii de pe cele două maluri ale Prutului în spatele scutului pe care ni-l țin acum ucrainenii? Probabil, majoritatea se pregătește să se opună apetitului teritorial al lui Putin. Cel puțin acesta ar trebui să fie instinctul firesc atunci când pentru Kremlin diplomația nu mai contează. Unii însă toarnă apă și stimulator de creștere la rădăcina garoafelor ca să-i întâlnească pe „eliberatori” cum se cuvine. În România, s-au găsit din acei care, anume acum, elogiază industria ceaușistă și organizează proteste la care cer ca România să fie  neutră ca Republica Moldova - adică fără NATO și fără nicio garanție de securitate în fața rachetelor lui Putin. Noi, românii de peste Prut, din Republica Moldova, care știm ce înseamnă ocupație rusească, ne uităm șocați la asta, chiar dacă acel protest pro-neutralitate  pare neînsemnat, la el participând o mână de oameni.

Nu ne-a trezit nici realitatea războiului! Republica Moldova, care a trecut printr-un război moldo-rus similar celui din Ucraina, soldat cu sute de morți și cu pierderea unei părți a teritoriului, adăpostește foarte mulți fani ai lui Putin. În primele zile după invazia Rusiei în Ucraina când oamenii Moldovei s-au mobilizat să ajute refugiații din Ucraina, aceștia își echipaseră deja autoturismele cu simbolica „Z” și „V” folosită de trupele rusești de ocupație. Erau siguri că dimineață, când se vor trezi, blindatele rusești vor circula deja pe străzile din Bălți, așa că și-au desenat „Z”-turi peste tot.

Rușii n-au mai ajuns cu tancurile, dar oamenii au pus fotografii cu ei pe rețelele de socializare, iar Serviciul de Informații și Securitate i-a invitat la niște discuții după care „Z”-turile au dispărut de pe mașini. Mai exact, SIS le-a arătat articolul din Codul penal despre propaganda războiului, care, în Moldova, prevede până la 7 ani de pușcărie.

Dar asta nu înseamnă că fanii lui Putin din Moldova au încetat să-i mai fie fani. În propaganda din capul lor Rusia a investit decenii la rând. Numărul lor, în Moldova, este foarte mare. În plus, au și reprezentare parlamentară. Ce-i drept deja în opoziție.

Nimeni nu a anulat „Молодая Гвардия” („Garda Tânără”) în Republica Moldova. Ei pur și simplu tac, pentru că Ucraina rezistă. Ani la rând au alimentat moldovenii cu aceleași slogane despre fascism prin care Rusia își justifică acum invazia asupra Ucrainei. Exact aceleași slogane absurde în sec.XXI: „Нет фашизму” / „Nu fascismului” sau „Мы не дадим фашизму пройти” / „Nu vom tolera fascismul!”.

Sperietoarea fascismului apare în orice campanie electorală din Republica Moldova. Promotorii acestor slogane sunt, tradițional, mizele electorale ale lui Putin, calificativul „fascist” fiind atribuit forțelor pro-europene. Generații întregi de politicieni pro-ruși au pedalat pe aceste slogane, năruind perspectivele europene ale Moldovei. Aceste narative propagandistice sunt implantate din fragedă copilărie prin tot soiul de structuri de partid și platforme online atractive pentru copii și adolescenți. Din păcate, ele nu suscită niciun interes pentru SIS.