După ce au rămas cu tejghelele goale din cauza sancțiunilor internaționale, rușii spun că ar mânca din nou mere moldovenești. Asta după ce le-au călcat cu buldozerul la Smolensk, supărați că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014.

Pe 12 septembrie 2013, Rusia a impus embargo la vinurile moldovenești, pe 21 iulie 2014 a refuzat să mai primească fructele din Moldova, iar pe 27 octombrie 2014 a introdus embargo și la carne.

Când au blocat importurile de vin moldovenesc, șeful serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor”, Ghenadi Onișcenko, a spus că acesta „e bun de vopsit gardurile”, deși pe atunci multe fabrici de vin din Moldova erau afaceri cu acționariat rusesc. Apoi au interzis importul merelor moldovenești în Rusia, iar pe cele care ajunseseră deja pe piață le-au dus la o gunoiște din Smolensk și le-au călcat demonstrativ cu buldozerul, au filmat asta și au arătat la televiziunea publică.

În acel an, producătorii moldoveni au rămas cu marfa în depozite. UE și-a deschis rapid piața pentru a-i ajuta și, de atunci, cotele de export în UE sunt permanent în creștere. Peste ani, pe piața rusă au revenit, cu acordul Rusiei, doar câteva companii moldovenești fie prin corupție, fie pentru că erau conectate la politicieni pro-ruși de la Chișinău sau Tiraspol. Ceilalți producători, ajutați de UE, și-au revăzut standardele de calitate și s-au reorientat rapid spre alte piețe. Astfel, au scăpat de șantajul rusesc pentru totdeauna.

Până la introducerea embargourilor, piața Comunității Statelor Independente (CSI) absorbea peste 85% din totalul exporturilor moldovenești – Rusiei revenindu-i o cotă de 60%. Acum ponderea Rusiei (9%), Belarus (3%) și a Ucrainei (3%) în exporturile Republicii Moldova nu depășește 15%. 68 la sută din mărfurile moldovenești ajung pe piața UE, România fiind principalul partener comercial în acest sens (cu o absorbție de 25%).

În ceea ce privește importurile în Moldova, cota Rusiei este 14% din volumul total, în cea mai mare parte fiind vorba de resurse energetice pe care Moldova încă nu le poate accesa din altă parte. Ponderea Belarus în totalul importurilor Republicii Moldova este de 2%, iar a Ucrainei de 9,3%.

După criza generată în Rusia de sancțiunile internaționale impuse urmare a invaziei asupra Ucrainei, Rosselhoznadzor a anunțat că, din 5 martie 2022, anulează restricțiile și reia importul de fructe din Moldova. Anunțul a fost o surpriză pentru autoritățile de la Chișinău. Mai mult, Rusia susține că a anulat și taxele la importul fructelor din Moldova și chiar s-a angajat să asigurare „un coridor special prin Belarus”.

Oferta oricum nu este una tentantă pentru Chișinău în condițiile războiului din Ucraina, care face imposibilă tranzitarea teritoriului ucrainean de către TIR-urile cu mere. Ocolirea țării vecine, invadate de Rusia, ar fi însă prea costisitoare.  În plus, rubla rusească se prăbușește, iar tranzacțiile cu Rusia prin sistemul bancar sunt practic imposibile din cauza sancțiunilor internaționale.

Dar nici producătorii moldoveni nu se mai grăbesc să analizeze măcar oferta rușilor. „Li s-au terminat vitaminele? Abia am scăpat de șantajul Rusiei. Mai degrabă le împart gratis refugiaților ucraineni și armatei ucrainene decât să le duc în Rusia. Nici un măr de al meu nu va fi exportat în Rusia atât timp cât este condusă de Putin”, susține Valentin Chilat de la Ocnița, un cunoscut producător de mere din Moldova.

Valentin Chilat de la Ocnița, producător de mere 

„Noi niciodată nu am avut comerț civilizat cu Rusia. Mereu am fost șantajați și mereu ne-au pus tot felul de restricții. Permanent „molia orientală” era depistată de ruși în merele noastre când la Chișinău ajungeau la putere forțe politice neloiale Kremlinului. Imediat ce veneau pro-ruși – gata, molia dispărea, taxele vamale erau anulate și nici restricții nu mai erau. În schimb funcționau scheme de corupție bine puse la punct cu licențe și avantaje doar pentru unii”, susține Chilat.

„Este o provocare de cinci bănuți. Unde este acordul de liber schimb în CSI semnat în 2012? Cine și-a șters picioarele de acel acord de liber schimb dacă nu Rusia? Acum ei sunt foarte generoși - în Ucraina trimit rachete și omoară oameni, iar nouă ne permit să-i hrănim cu mere. Aplauze!”, s-a revoltat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Oamenii simpli au însă păreri împărțite. Unii sunt contra exportului de mere spre Rusia - alții văd acum o oportunitate de a recâștiga piața:

„De ce nu? Suntem toți oameni și trebuie să dăm dovadă de bunăvoință. Dacă cineva are nevoie de ajutor și noi putem să-i ajutăm, fie ei ucraineni sau ruși - trebuie să-i ajutăm. Toți o să răspundă pentru ceea ce comit și nu suntem noi cei care să-i penalizăm”. Lilia nu ne-a permis să-i facem o fotografie. Spune că e născută în Rusia, dar locuiește în Moldova de peste 40 de ani. Vorbește doar limba rusă și recunoaște că soțul ei, care este moldovean, i-a interzis să vorbească cu cineva despre invazia Rusiei în Ucraina.

Lilia:Noi ducem în Rusia mere moldovenești și cei din Moscova chiar spuneau că sunt cele mai gustoase și aromate. Știu că le-au călcat cu buldozerul, dar nu înțeleg de ce au făcut asta.

Report.md:Acum, după ce au invadat Ucraina, trebuie să îi ajutăm pe ruși - când o lume întreagă le-a impus sancțiuni?

Lilia:Conducerea noastră nu ar trebui să se implice în acest conflict. Să stăm într-o parte! Nu trebuie să ne certăm cu Rusia, pentru că avem nevoie de gaz. Trebuie să ne gândim la interesul nostru.

Pe Ezra Briggs l-am întâlnit în Chișinău. Este din Statele Unite și urmărește atent evenimentele legate de război.

El crede că oferta Rusiei cu merele este, de fapt, o capcană – o carte pe care o joacă Putin într-un context geopolitic în care a rămas singur și detestat. Dar mai târziu va umili din nou Moldova: „E nevoie de un efort solidar, pentru a lăsa regimul rus fără soluții. Știu că este complicat pentru oamenii de acolo și îmi pare rău că o să sufere toți, inclusiv cei care sunt contra lui Putin. Dar inclusiv prin această pârghie economică trebuie să le arătăm că suntem  uniți și că suntem contra violenței”, ne-a spus Ezra Briggs.