Eurodeputatul Siegfried Mureșan anunță că executivul european a înaintat propunerea lui privind integrarea graduală a Republicii Moldova la Piața Unică Europeană

"Comisia Europeană a prezentat astăzi propunerea de integrare graduală a Republicii Moldova - și a celorlalte state candidate - în Piața Unică Europeană, în paralel cu procesul de aderare la Uniunea Europeană. Propunerea face parte din comunicarea Comisiei Europene privind reformele necesare înaintea extinderii Uniunii Europene. Este o propunere foarte bună pe care, ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, am prezentat-o încă de acum doi ani, dinainte de acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova", a transmis Mureșan.

În ultimii doi ani, el reamintește că a inclus această solicitare în patru declarații oficiale ale Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova, precum și în două rezoluții ale Parlamentului European pe care le-a negociat și care au fost votate cu largă majoritate de europarlamentari.

"Integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unică și în alte programe europene aduce mai rapid beneficii concrete oamenilor, încă dinainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană. Accesul la Piața Unică înseamnă o liberalizare totală și permanentă a comerțului UE - Moldova, înseamnă că produsele moldovenești vor intra mai ușor pe piața europeană. În același timp, prin accesul la Piața Unică, oamenii din Moldova vor avea acces mai ușor la produse europene de calitate și la prețuri mai mici. Nu în ultimul rând, integrarea graduală în Piața Unică va aduce în Republica Moldova standarde europene de calitate și va oferi mai multă încredere pentru investitori să vină în Moldova și să creeze noi locuri de muncă", a adăugat Mureșan.