UE și Moldova au decis marți să prelungească valabilitatea actualului lor acord privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025.

Acordul urmărește să sprijine Moldova în privința accesului la piețele mondiale prin facilitarea tranzitului prin țările UE și, de asemenea, prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piața UE. 

Acest acord cu Moldova, semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, a sporit substanțial exporturile rutiere din Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii.

„Acest acord rutier este un element vital pentru Moldova, grav afectată de pierderea rutelor sale comerciale tradiționale și de războiul din Ucraina. Decizia de astăzi oferă previzibilitate operatorilor economici atât din UE, cât și din Moldova și confirmă sprijinul nostru ferm pentru Moldova. În următoarele 18 luni, schimburile economice rutiere dintre operatorii din UE și cei din Republica Moldova pot continua fără obstacole.”, a declarat comisara pentru transporturi, Adina Vălean.

Acesta a fost instituit în urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagră și piețele de export din Ucraina către estul Ucrainei, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prin liberalizarea parțială a transportului rutier de mărfuri prin acordarea de drepturi de tranzit și de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova și din UE pentru teritoriile lor respective, acordul contribuie la o mai bună ancorare a pieței Republicii Moldova în UE.

Acordul a consolidat, de asemenea, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul rutier între UE și Moldova, care este o țară de tranzit importantă pentru exporturile și importurile ucrainene.