Comisara Adina Vălean și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, au lansat marți dialogul la nivel înalt UE-Republica Moldova privind transporturile.

Dialogul va ajuta la aprofundarea relațiilor în privința tuturor modurilor de transport și la înregistrarea de progrese împreună pentru a realiza transformarea sustenabilă și digitală, potrivit unui comunicat al CE.

”Dialogul la nivel înalt UE-Republica Moldova privind transporturile va fi important pentru proiectul european și pentru conectivitatea paneuropeană. El va dezvolta mai în profunzime relațiile dintre UE și Republica Moldova, pe măsură ce lucrăm pentru a alinia mai îndeaproape rețeaua de transport a Republicii Moldova la cea a UE. Reunind experți și specialiști în domeniul transporturilor din Republica Moldova și din UE, vom putea să stabilim prioritățile lucrărilor viitoare, precum și unde și cum poate UE să sprijine aceste lucrări”, a declarat comisara pentru transport Adina Vălean.

Prima reuniune la nivel înalt este programată să aibă loc la 19 februarie 2024.

Principalele puncte de pe ordinea de zi vor fi lucrările viitoare pentru îmbunătățirea legăturilor de transport dintre UE și Republica Moldova, aliniate la standardele UE, precum și cooperarea în curs cu privire la culoarele de solidaritate, pentru a menține circulația mărfurilor din Republica Moldova și din Ucraina în pofida războiului de agresiune al Rusiei.

Republica Moldova participă, ca observator, și la lucrările Tratatului de instituire a Comunității transporturilor, care facilitează de asemenea o conectivitate europeană mai largă.