Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, și viceprim-ministra pentru integrare europeană a Moldovei, Cristina Gherasimov, au abordat și chestiunea proiectelor comune care pot fi implementate în domeniul integrării europene.

Luminița Odobescu a avut marți, 13 februarie 2024, la București, o întrevedere cu viceprim-ministra pentru integrare europeană a Republicii Moldova, Cristina Gherasimov.

În cadrul întrevederii a fost discutat modul în care Republica Moldova intenționează să gestioneze procesul de negociere cu Uniunea Europeană, fiind trecute în revistă proiectele comune care pot fi implementate în domeniul integrării europene, precum și resursele necesare pentru realizarea acestora.

Luminița Odobescu a subliniat că susținerea integrării europene a Republicii Moldova reprezintă "un obiectiv ferm asumat" de către Guvernul României în baza Parteneriatului strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, potrivit unui comunicat MAE.

Luminița Odobescu a dat asigurări că eforturile diplomatice și politice ale României vor continua, reamintind programele de formare organizate de România în domeniul afacerilor europene dedicate diplomaților și funcționarilor din administrația centrală a Republicii Moldova și schimburile de experiență la nivel tehnic între instituții.

Oficialul român a încurajat continuarea cooperării, la nivel de lucru, între instituțiile din România și cele de la Chișinău pentru susținerea reformelor instituționale și pentru asigurarea schimbului de bune practici.

De asemenea, șefa diplomației române a evocat eforturile de reformă ale Republicii Moldova, "vizibile și apreciate inclusiv la nivel european", în condițiile în care autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze multiple crize generate pe fondul agresiunii ilegale și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

Cristina Gherasimov și Luminița Odobescu au evidențiat necesitatea unei acțiuni comune în vederea asigurării unui proces "sustenabil, durabil și ireversibil de aderare a Republicii Moldova la UE".

Cei doi demnitari au evidențiat că procesul de reformă este unul "complex", care "pregătește calea către integrarea în Uniunea Europeană și către prosperitatea dorită de către cetățenii Republicii Moldova".