Știri

Interviu   Chișinău    

Oamenii răpuși de COVID nu au fost „o povară pentru cei din jur”, așa cum spunea recent un responsabil din sănătate din Moldova, care încerca să mascheze incompetența autorităților în gestionarea pandemiei. Mulți dintre ei au fost adevărați eroi. Chiar și fără distincții prezidențiale. Hoții au prioritate la medalii în această țară. Eroii în halate albe se duc în pământ discret. Moartea lor nu mai surprinde acum pe nimeni. Nici la știri nu mai apar toți atunci când mor.

Mai mult
Facts, not Fake   Chișinău    

Nimeni nu a fost pregătit să facă față pandemiei. Niciun stat. Unele și-au adaptat sistemele de sănătate mai rapid, iar altele - mai lent. După ce vom scăpa de COVID, vor ieși la iveală adevărate focare de alte boli care, până la pandemie, erau cazuri de rutină. Trebuie să fim conștienți și pregătiți de asta. Statisticile arată, de exemplu, că avem mai puțini pacienți cu tuberculoză. Dar nu este niciun motiv de bucurie. Noii pacienți pur și simplu nu sunt depistați din cauza restricțiilor impuse de protocoalele anti-COVID. Acești purtători de bacili circulă zilnic printre noi, inclusiv în transportul public, în condițiile în care se știe că un pacient cu TBC, nedepistat la timp, poate infecta anual alte 10-15 persoane, prin contact apropiat. Toți știm că, din cauza pandemiei, sistemul medical funcționează la limita puterilor. Ne dăm seama de asta atunci când ambulanța abia dacă ajunge la noi peste 3 ore de la chemare.

Mai mult
Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova
Rezultatele alegerilor   Chișinău    

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, devenind prima femeie președinte din istoria acestei țări. Rezultatele preliminare afișate de Comisia Electorală Centrală arată că Maia Sandu a obținut 51,63% la sută din voturi, în timp de Igor Dodon a fost votat de 47,81% din sufragii.

Mai mult
Bilanț preliminar   Chișinău    

Exit-poll-ul realizat în 100 de secții de votare de compania „Intellect Group” și Asociația SPERO arată că 54,8% au votat pentru candidatul PAS Maia Sandu, iar 45,2% pentru Igor Dodon.

Mai mult
Bilanțul alegerilor   Chișinău    

Maia Sandu este câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Aceasta ar fi acumulat 54,7 la sută din voturi, iar Igor Dodon - 45,3 la sută, potrivit rezultatelor preliminare ale after-poll-ului telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice de la Chișinău.

Mai mult
Cel mai răspândit fake al lunii noiembrie 2020
Facts, not Fake   Chișinău    

După o aparentă acalmie a promotorilor teoriilor conspiraționiste, tăvălugul a pornit din nou. Faptul că mulți dintre cei care negau COVID-ul au luat virusul și au simțit pe pielea lor cât de dur este, iar unii chiar au murit (inclusiv fețe bisericești), i-a făcut pe cei care diseminau falsuri să ia o pauză. Nu pentru mult timp însă. Deși, zilele acestea, înregistrăm noi recorduri de infectare (astăzi, sâmbătă, 14 noiembrie, record absolut - 1411 de cazuri de infecție din 4209 teste efectuate), de mai bine de o săptămână, lumea a început să fie din nou „bombardată” orchestrat cu falsuri. Politicul, impune mai întâi reguli, pe care ulterior le încalcă de dragul unor puncte electorale și organizează marșuri electorale și hram la Chișinău și Orhei cu mii de oameni. Aceasta contribuie esențial la crearea percepției că măsurile sanitare impuse nu sunt decât o formalitate și că pot fi ignorate. Vigilența oamenilor scade, iar virusul atacă și câștigă teren, fapt pe care îl vedem în fiecare seară în statisticile zilei prezentate de Ministerul Sănătății.

Mai mult
Încă un avertisment   Chișinău    

Un nou mit despre COVID bântuie prin colectivele de muncă din Chișinău. Văzând că apariția unui vaccin autorizat întârzie, unii ignoră măsurile de protecție crezând că e mai bine să se infecteze acum, când sistemul medical încă rezistă, ca să capete anticorpi. Supoziția radicală provine din instinctul de supraviețuire, care însă, în acest caz, poate fi fatal din două motive: 1. Nu există imunizare prin expunere la coronavirus și „este de neconceput ca populația să se expună noului coronavirus cu scopul unei imunizări colective”, susține OMS. O confirmare în acest sens este reinfectarea ministrului de Interne, Pavel Voicu. 2. Sistemul medical practic deja e în colaps, nu mai sunt locuri la terapie intensivă, iar medicii au ajuns să roage populația să evite infectările, deoarece sistemul se sufocă.

Mai mult
FOTO-simbol: Moldpres
Analiză   Chișinău    

E „cod roșu” de COVID în municipiul Chișinău! Spitalele nu mai fac față valului mare de infectați, așa că autoritățile au cerut implicarea instituțiilor medicale private în gestionarea crizei. Pe acest fondal, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a decis redeschiderea, în grădinițe, a grupelor pentru copiii cu vârsta de 2-4 ani. Decizia a fost anunțată pe Facebook de primarul capitalei Ion Ceban. Argumentul primarului: „medicii au explicat că riscul de îmbolnăvire este mai mic la copii”. Pe de altă parte, șeful de la terapie intensivă din cadrul IMU, Adrian Belîi, menționează că „principala sursă de transmitere a COVID-19 o reprezintă tinerii infectați cu forme asimptomatice de boală” – aceștia duc virusul acasă și îl transmit celor mai vulnerabili din familie.

Mai mult