NATO a livrat echipament medical de 700.000 de euro pentru armata Republicii Moldova
NATO a livrat echipament medical pentru Armată în valoare de 700.000 de euro către Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ajutorul a fost realizat în cadrul Pachetului de Consolidare a Capacității de Apărare (DCBI), condus de Alianță.
Pachetul a fost finanțat prin contribuții din partea Germaniei, Italiei, Luxemburgului, Turciei și Regatului Unit și implementat de Agenția de Suport și Achiziții a NATO (NSPA). Livrarea a fost marcată printr-o ceremonie organizată joi de Ministerul Apărării al Moldovei.
"Echipamentul pe care îl livrăm astăzi va permite Armatei moldovene să fie mai eficientă operațional, sprijinind atât pregătirea, cât și dezvoltarea capacităților medicale ale Forțelor Terestre Moldovene. Această livrare este un exemplu concret al modului în care NATO își ajută partenerul valoros - Republica Moldova - prin intermediul cadrului de consolidare a capacității de apărare. Este, de asemenea, cea mai mare livrare până în prezent, iar NATO va livra mai mult în anii următori,” a declarat Piers Cazalet, șeful Direcției de Cooperare în domeniul Apărării și Securității din Divizia de Operațiuni al NATO.
Echipamentul va fi distribuit unităților militare și va contribui la consolidarea capacităților medicale ale instituțiilor de apărare ale Moldovei, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.
„Această asistență, printre alte forme de sprijin, este un exemplu concret al cooperării eficiente între Republica Moldova și NATO, în ultimii 30 de ani, de când țara noastră s-a alăturat Parteneriatului pentru Pace. Cooperarea noastră de lungă durată acoperă diverse programe și inițiative și are un beneficiu direct pentru securitatea cetățenilor noștri,” a adăugat el.
În ultimii ani, NATO și-a consolidat dialogul politic și cooperarea practică cu Moldova. Pachetul de Consolidare a Capacității de Apărare, adoptat în 2015 și îmbunătățit în 2023, cuprinde acum aproape 20 de domenii de cooperare, inclusiv standardizarea logistică și pregătirea în domenii precum reziliența, apărarea cibernetică, securitatea energetică și comunicările strategice.
Comentarii