UPDATE // Exit-poll: Vadim Krasnoselski ar fi câștigat „alegerile prezidențiale” din autoproclamata „rmn”
„Alegerile prezidențiale” din autoproclamta „rmn”, nerecunoscute de nimeni, sunt „monitorizate” de deputați ruși. Este al 6-lea „scrutin prezidențial” din această zonă separatistă controlată de Rusia.
UPDATE:
Actualul președinte al „sovietului suprem” de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi câștigat din primul tur „alegerile prezidenșiale” de astăzi din regiunea transnistreană, potrivit unui exit-poll realizat de Centrul de studiere a opiniei publice din Rusia.
Potrivit, organizației, Krasnoselski ar fi obținut aproape 70% din voturi, față de mai puțin de 20% cât ar fi adunat Șevciuck. Autorii susțin că la exit-poll ar fi participat peste 5.000 de respondenți.
Mai devreme, agenția oficială de presă de la Tiraspol „Novosti PMR” a scris că Centrul de studiere a opiniei publice din Rusia a realizat cercetări sociologice ”îndoielnice” și în timpul campaniei electorale, la comanda concernului „Sheriff”, care îl sprijină pe Krasnoselski.
Alegerile nerecunoscute din regiunea transnsitreană s-au încheiat la ora 20.00. Prezența la vot, la ora 18.00, era de aproximativ 55.
Două organizații din Rusia au organizat exit-poll-uri, ale căror rezultate urmează să fie prezentate în scurt timp.
Rata de participare la vot în regiunea transnistreană a ajuns la 50% către ora 17.30, cu ceva mai mult de două ore înainte de închiderea secțiilor de votare, potrivit organizației ”pentru alegeri corecte” din stânga Nistrului. Cea mai slabă prezență ss-a înregistrat la Tighina (Bender) – 47%, în timp ce la Rîbnița a depășit 54%. „Novosti PMR,” agenția oficială de știri din regiune, a relatat despre unele incidente precum deconectarea curentului la sediul „comisiei electorale” și despre unele probleme cu listele electorale. Un alt subiect reflectat în presă se referă la o decizie a „intanței de judecată” prin care le-a interzis, la cererea comisiei electorale, colaboratorilor așa-numitului „minister de interne” să amplaseze corturi în apropierea secțiilor de votare. „Ministerul” a atacat decizia primei „instanței”, dar aceasta a fost lăsată în vigoare. Se pare că ”ping-pongul” dintre minister și organul electoral a fost o continuare a conflictului dintre principalii contarcandidați - Șevciuk și Krasnoselski.
Până la ora 13.30 la așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au votat 36,5% din numărul total de alegători, potrivti organizației ”Pentru alegeri corecte”.
„Scrutinul din stânga Nistrului nu poate fi considerat democratic”, a comunicat pentru Report.md directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”, care monitorizează cazurile de încălcare a drepturilor omului din regiunea transnistreană, Ion Manole. Totuși, a precizat el, indiferent cum sunt organizate aceste așa-numite alegeri, ele sunt importante pentru populația din regiune: ”Este totuși un exercițiu care va produce anumite efecte. Vrem sau nu, dar cei care astăzi sunt aleși, participă la anumite formate de discuții, negocieri și ei influențează viața oamenilor de acolo”.
Ion Manole nu exclude că alegerile ar putea conduce la schimbarea actualei administrații de la Tiraspol: ”Situația de acolo este una foarte tensionată. Lupta pentru preluarea controlului, sau pentru menținerea controlului este destul de dură. Ţinând cont de prestația actualului şef al administraţiei separatiste, cred că ne putem aștepta la schimbări acolo”.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Populația din regiune are de ales între 6 candidați – toți cu pașapoarte rusești. Presa din regiune scrie că favoriți sunt actualul șef al administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și șeful sovietului suprem de la Tiraspol (așa-numitul legislativ) Vadim Krasnoselski, despre care presa scrie că este susținut de concernul „Sheriff”, care controlează practic toată economia regiunii separatiste.
Tensiunile dintre cei doi au fost intens mediatizate în campanie, fiind nevoie chiar de intervenția Moscovei pentru a calma spiritele. De asemenea, candidează procurorul general al Transnistriei, Alexandr Deli, și liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan.Report.md a mai scris anterior despre „candidații” înscriși în cursa pentru „președinția” autoproclamatei „rmn”.
Divergențele dintre candidați în campania electorală au ținut mai mult de dezvoltarea economică a regiunii, care se confruntă cu o criză profundă.
Corupția și situația politică internă au fost alte teme de dezbateri, dar în privința politicii externe toți s-au întrecut în a se arăta prieteni ai Rusiei. Oficial, Moscova nu a sprijinit vreun candidat și, potrivit analiștilor politici, mizează atât pe Șevciuk, cât și pe Krasnoselski.
Peste 400 de mii de alegători sunt înscriși în listele electorale. Au fost deschise 261 de secții de votare. Procesul de votare în stânga Nistrului a început practic pe 6 decembrie. Până sâmbătă au putut vota cei care au prezentat documente că pe 11 decembrie nu vor fi în regiunea separatistă. Potrivit comisiei electorale de la Tiraspol, peste 3.200 de alegători s-au folosit de acest drept.
Pe lângă cei șase candidați, populația din stânga Nistrului poate vota și ”împotriva tuturor”, iar dacă această opțiune va aduna mai multe voturi decât oricare candidat, alegerile vor fi considerate nule.
Așa-numitul „președinte al Transnistriei” este ales pe un termen de 5 cinci ani. Analiștii de la Chișinău susțin că indiferent cine va fi acesta, relațiile dintre Chișinău și Tiraspol nu se vor schimba, iar Rusia va continua să controleze regiunea și să mențină actualul status-quo.
Comisia electorală de la Tiraspol susține că 80 de ”observatori internaționali” monitorizează scrutinul nerecunoscut din Transnistria. Majoritatea acestora sunt ruși (inclusiv deputați în Duma de Stat), dar și din alte regiuni separatiste precum Osetia de Sud și Karabahul de Munte.
Secțiile de votare se vor închide la ora 20.00. Prezența minimă pentru validarea „scrutinului” este de 25% din cei aproximativ 417.000 de alegători.
Actualul şef al administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a declarat că de rezultatele ”alegerilor prezidențiale” depinde soarta de mai departe a „rmn”: ”Astăzi avem o conjunctură externă complicată. Este clar că de votul cetățenilor va depinde strategia de dezvoltare a Transnistriei”, a spus el.
Dragoș Drăgan
Comentarii