La 11 decembrie 2016, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova va avea loc un pseudo-scrutin (nerecunoscut de nimeni) în cadrul căruia va fi ales șeful grupării separatiste pentru următorii 5 ani.

Actualul lider separatist, Evgheni Şevciuk, a obţinut victorie l-a aşa-zisele alegeri „prezidenţiale” din regiunea transnistreană în al doilea tur de scrutin desfăşurat pe 25 decembrie 2011, devansându-l atunci pe Anatoli Kaminski.

La 7 octombrie 2016, așa-zisa comisie electorală centrală de la Tiraspol a decis înscrierea în „cursa electorală” a lui Evgheni Șevciuk și Vadim Krasnoselskii. Ulterior au fost înregistrați Oleg Horjan și Ghenadii Kuzmiciov. La ultima ședință au fost înregistrați Grigorii Mărăcuța, Alexandr Deli, Vladimir Grigoriev și Irina Vasilatii.

Evghenii Șevciuk

Primul a fost înscris în cursă Evghenii Șevciuk, actualul șef al grupării separatiste. Acesta s-a născut la 19 iunie 1968 în orașul Rîbnița de pe malul stâng al Nistrului. Șevciuk deține cetățenia Federației Ruse. Din 1992 până în 1998, Șevciuk a lucrat în miliția transnistreană într-un departament de combatere a crimelor economice, ajungând  până la gradul de căpitan. Din 1998, a fost angajat al grupului „Sheriff”. Din anul 2000 până în 2011, a fost deputat în „soviet suprem” de la Tiraspol, ocupând mai multe funcții, inclusiv de președinte al pretinsului „parlament” de la Tiraspol.

În 2011, Evghenii Șevciuk a profitat de ciocnirile dintre Igor Smirnov (liderul transnistrean de atunci) și Anatolii Kaminski (care era președinte al sovietului suprem) și a devenit „președinte” al autoproclamatei „republici moldovenești nistrene”.

Vadim Krasnoselskii

Actualul președinte al „sovietului suprem” de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii este un alt exponent al așa-numitului minister de interne de la Tiraspol. Krasnoselskii poartă epoleți de general-maior. A fost „ministru” de interne în perioada când Igor Smirnov era „președinte” al „rmn”. În timpul războiului moldo-rus de la Nistru, din 1992, a participat activ la lupte de partea gardiștilor transnistreni.

În toamna anului 2015, a devenit deputat în „sovietul suprem” din partea Partidului „Obnovlenie”, formațiune politică susținută de grupul „Sheriff”. La 23 decembrie 2015, a fost ales președinte al „sovietului suprem” de către majoritatea controlată de grupul „Sheriff”. Krasnoselskii deține cetățenia Federației Ruse, fiind inclus în lista persoanelor cărora UE și SUA le-a interzis accesul în spațiul comunitar.

Oleg Horjan

Liderul Partidului Comunist din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a candidat și la „scrutinul” din 2011 din „rmn”. Născut în 1976, Horjan a activat în mai multe funcții: muncitor, jurist, profesor, iar în timpul conflictului armat de la Nistru acesta activa în cadrul Spitalului militar din Dubăsari. Din 1994 a aderat la Partidul Comunist din „rmn”. În 1997, a fost ales deputat în „soviet suprem” de la Tiraspol. Este cetățean al Federației Ruse.

Ghenadii Kuzmiciov

Ghenadii Kuzmiciov are în CV cele mai multe funcții în organele de forță din regiunea separatistă. Și-a început activitatea în trupele fostului minister de interne al URSS. A îndeplinit diferite funcții în așa numitul minister de interne și în comitetul securității de stat (KGB) de la Tiraspol, fiind șeful acestei structuri între 2012 și 2013. Până la „alegerile” din toamna anului trecut, a ocupat funcția de „ministru de interne” al „rmn”. Kuzmiciov este cunoscut mai ales din scandalul legat de reținerea fiului acestuia, Maxim Kuzmiciov, în Grecia, la cererea autorităților moldovene. Ulterior fiul acestuia a fost eliberat din lipsa unor cereri suplimentare din partea Chișinăului. Ghenadii Kuzmiciov este cetățean al Federației Ruse.

Grigorii Marakuța

A fost aliat a lui Igor Smirnov. Grigorii Maracuța s-a născut la 15 octombrie 1942. Timp de 15 ani, a fost „președintele” al „sovietului suprem” de la Tiraspol. Este „părintele” pseudo-constituției „rmn”. În 2006 a devenit președintele al grupului tuturor enclavelor separatiste din spațiul ex-sovietic.

Alexandr Deli

Pretinsul procuror al regiunii transnistrene, Alexandr Deli, și-a început cariera în așa-numita procuratură transnistreană în anul 2000. Între ianuarie - noiembrie 2012, a îndeplinit funcția de „ministru” al justiției al „rmn”, iar din noiembrie - de „procuror general”. Deli a fost învinuit de mai multe ori de faptul că ar tolera abuzurile regimului Șevciuk, legate inclusiv de încălcarea drepturilor omului și fraudele din sectorul energetic prin intermediul „Energocapital”.

Vladimir Grigoriev

Fostul judecător Vladimir Grigoriev, care este și directorul filialei transnistrene a „Academiei Juridice din Odessa”, este autor a patru monografii și a peste 70 de lucrări științifice. Cel puțin așa scrie în CV. Grigoriev a îndeplinit mai multe funcții publice între care: „viceministru” al justiției în „rmn” și cea de consilier a lui Evghenii Șevciuk pe probleme de justiție.

Irina Vasilatii

Ultima candidată înscrisă în cursa „prezidențială” în stânga Nistrului este Irina Vasilatii. Apropiată a lui Evghenii Șevciuk în campania din 2011, Vasilatii a devenit cunoscută datorită unor înregistrări audio în care descrie cu lux de amănunte nelegiuirile în care sunt implicați oamenii din anturajul lui Șevciuk. Irina Vasilatii se declară acum șomeră.

Costel Prepeliță