Comisia Europeană, împreună cu Ucraina, Republica Moldova, România și SUA, ia inaugurat joi punctul renovat de trecere a frontierei dintre Ucraina și Republica Moldova de la Reni.

În cadrul inițiativei privind culoarele de solidaritate, Comisia a sprijinit lucrările la acest punct de trecere a frontierei pentru a permite o mai mare fluiditate a traficului la frontieră, precum și o mai bună conectivitate între Ucraina, Republica Moldova și România.

Controalele comune la frontierele dintre Ucraina și Republica Moldova vor accelera procesul de trecere a frontierei în ambele direcții, permițând ca mărfurile transportate pe cale rutieră să ajungă mai rapid la destinație. În plus, UE a alocat până la 11 milioane EUR pentru alte lucrări substanțiale de renovare și pentru posibila extindere a punctului de trecere a frontierei, precum și pentru dezvoltarea altor infrastructuri de frontieră prioritare. Inaugurarea are loc în contextul discuțiilor periodice dintre UE, Ucraina, Republica Moldova, România și SUA cu privire la îmbunătățirea în continuare a eficienței coridorului Dunării pentru nevoile actuale și viitoare.

„De la înființarea culoarelor de solidaritate în luna mai 2022, coridorul Dunării a fost un excelent exemplu de cooperare strânsă între Ucraina, Republica Moldova și România – cea mai mare parte a mărfurilor care ies din și intră în Ucraina au folosit acest coridor în ultimii doi ani, costurile logistice fiind comparabile cu cele pentru ruta Mării Negre. Cu sprijinul nostru, punctul îmbunătățit de trecere a frontierei dintre Ucraina și Moldova de la Reni, inaugurat astăzi, va reduce și mai mult timpul de așteptare la frontieră și, astfel, va spori atractivitatea acestei rute", a spus comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Până în prezent, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte peste 136 de milioane de tone de mărfuri, inclusiv, de exemplu, cereale, minereuri și oțel, și să importe peste 52 de milioane de tone de mărfuri de care are nevoie. Culoarele de solidaritate au generat venituri de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru economia Ucrainei și au permis importul în Ucraina de bunuri din UE în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro.