De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
"Acasă" pentru ei s-a golit de conținut. Străini în propria lor țară, captivi între ISIS, regimuri dictatoriale, fanatism religios și prejudecățile țărilor către care au pornit, ei sunt oamenii rămași fără țară (the Uncountried).
Hassan era în Kirkuk când o bombă a explodat într-o clădire, în apropiere. Era cu câțiva colegi. Au intrat să vadă pe cine pot ajuta. O mașină cu o mitralieră a tras asupra lor. Colegii au murit pe loc. Acum are 18 ani și consideră România „acasă”.
Un frate a fugit în Turcia, doi în Liban, Mahmoud e singurul care a ajuns în Europa. A venit dintr-o tabără din Grecia, unde a completat câteva formulare pentru continuarea studiilor. În țara sa, a studiat engleza, la universitate.
Comunitatea sirienilor din România a crescut în ultimii ani din cauza conflictelor din țara lor. Le place România, au școala lor aici, dar abia așteaptă să se întoarcă acasă, chiar dacă acolo îi așteaptă doar ruinele caselor în care au locuit cândva.
A plecat din Afganistan acum trei luni, amenințat cu moartea după ce și-a dus fratele la un spital militar francez. Familia a vândut casa comună pentru a plăti traficanții să-l ducă în Franța alături de alți doi frați. Au ajuns în România.