Mai multe organizații non-guvernamentale solicită demisia in-corpore a judecătorilor Curții Constituționale, urmare a „crizei politice fără precedent” pe care au generat-o prin actele emise în perioada 7 – 9 iunie 2019. De asemenea,
Comisiile de politică ale Parlamentului au aprobat luni, în unanimitate, un proiect de declaraţie privind susţinerea noului Guvern de la Chişinău, la mai bine de două săptămâni de la debutul crizei.
Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,
Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia și Suedia au emis o declarație comună cu privire la recunoașterea noii majorități parlamentare și sprijinul pentru noul guvern de coaliție de la Chișinău.
Ministrul de Externe de la București, Teodor Meleșcanu, a precizat, luni, ca România nu recunoaște noul guvern de la Chișinău, pentru că nu există așa ceva.
Autoritățile din Canada au anunțat că urmăresc îndeaproape ultimele evoluții politice din Republica Moldova și că sunt îngrijorate de deciziile care au condus la invalidarea noului guvern de coaliție, suspendarea președintelui și
Ucraina își exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluția situației politice din Republica Moldova. Ministerul ucrainean de Externe anunță că Ucraina este gata să ofere asistență în rezolvarea problemelor existente.
Comunitatea internațională reacționează la evenimentele politice care au loc la Chișinău, făcând apel la calm. O astfel de declarație a fost emisă și de către Departamentul de Stat.
Purtătorul de cuvînt al Alianței Nord Atlantice a declarat duminică, în cursul serii, potrivit unei declarații postate pe site-ul organizației că NATO „urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova”.
Uniunea Europeană ia act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale, se spune într-o notă emisă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de
În legătură cu evoluțiile politice recente din Republica Moldova, președintele României, Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept.
„Oligarhul a încercat să
împiedice o înțelegere între PSRM și ACUM și să forțeze alegeri anticipate după
același sistem uninominal-mixt care îl avantajează. Blocul ACUM a făcut cel mai
greu compromis posibil pentru a scoate țara