Liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Vitalie Gamurari a fost numit în funcția de purtător de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, el fiind şi membru al Colegiului Disciplinar din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii.

CSM a comunicat pentru Report.md că Gamurari a depus deja cerere de demisie din funcţia de membru al acestei structuri.

În luna noiembrie 2015, Vitalie Gamurari a fost numit de către CSM membru al Colegiului Disciplinar din partea profesorilor, el fiind doctor în drept, director la Şcoala doctorală în domeniul Drept, la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.

Va ajuta la modernizarea PDM

Vladimir Plahotniuc a anunțat luni că Vitalie Gamurari va fi noul purtător de cuvânt al Partidului Democrat, fiind totodată şi conducătorul unui board consultativ de pe lângă partid: „Am propus astăzi, în ședința PDM, formarea unui bord consultativ care să activeze paralel cu partidul nostru, din care vor face parte personalități din afara PD, oameni din diferite profesii… Conducătorul acestui bord și cel care își va asuma demararea acestui proiect este Vitalie Gamurari, care, împreună cu colegii din acest bord, vor ajuta Partidul Democrat să se modernizeze”, a spus Plahotniuc.

Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor interzice acestora să facă parte din vrun partid politic sau să desfăşoare activităţi cu caracter politic.

Report.md a solicitat opinia CSM referitor la o eventuală incompatibilitate privind noua funcţie a lui Gamurari, pe lângă poziţia pe care o are în Colegiul Disciplinar.

Carolina Mangîr, specialistă în cadrul Serviciului protocol, relații cu publicul și mass-media de la CSM a comunicat că Vitalie Gamurari a depus cerere de demisie din funcția de membru al Colegiului Disciplinar, evitând să precizeze dacă cererea a fost înregistrată înainte sau după ce anunţul fusese făcut public de către Vladimir Plahotniuc.

Contactat de Report.md, Vitalie Gamurari a spus că decizia de a prelua funcția de purtător de cuvânt al PDM a luat-o duminică, 26 martie, iar cererea de demisie de la CSM a depus-o luni, 27 martie.