Participantii la Marșul Centenar, care au mers din Piața Marii Adunări Naționale spre iesirea din Chisinau, acolo unde trei autobuze ale unionistilor au fost blocate, au fost luați pe sus de către mascați. Printre cei târâți pe asfalt se numără și deputatul român Constantin Codreanu.

Poliția spune că a fost nevoită să intervină în forță deoarece manifestanții au blocat traficul pe soseaua Leuseni. Ei urmează să fie sancționați pentru perturbarea ordinii publice.

"Am fost luat pe sus, bruscat, cred ca se vede si dupa hainele mele. Este un abuz. Cer asistenta consulara din partea Ambasadei de la Bucuresti. Plahotniuc și Dodon s-au speriat de Marșul Centenar. Au blocat două autocare la marginea Chișinăului. Urmează să depunem o plângere", a declarat deputatul Codreanu.

Manifestanții se întorc în Piața Marii Adunări Naționale.

-------------------------

UPDATE:

Trei autocare cu unioniști, care se îndreptau spre Piața Marii Adunări Naționale, au fost blocate de poliție la periferia orașului. Liderii unioniști au mers la fața locului să discute cu forțele de ordine pentru a debloca autocarele. Ajunși acolo însă, au fost bruscați de mascați. Manifestanții au blocat o bandă de circulație așezându-se pe asfalt, dar au fost săltați din nou de mascați și târâți prin praf pe acostament. În tufiș au fost aruncați și unii jurnaliști.

Au sechestrat autocarele cu „substanțe periculoase”

Autocarele au fost sechestrate și duse la Inspectoratul de poliție Strășeni unde, spune poliția, sunt percheziționate pe motiv că la 112 ar fi parvenit un apel telefonic că în ele s-ar afla substanțe periculoase. „Este o provocare!. Aceste autocare au trecut 2 vămi!”, a reacționat deputatul român.

După altercații, manifestanții au revenit în Piața Marii Adunări Naționale. Constantin Codreanu a cerut asistență consulară din partea României pentru cetățenii români abuzați de poliția moldovenească și sistarea oricărui ajutor financiar pentru Moldova. 

Codreanu cere României asistență consulară și sistarea oricărui ajutor financiar

„Am fost ridicaţi de reprezentanţii forţelor de ordine care nu au dorit să se legitimeze. Am depus plângeri pentru că vrem să urmăm calea legală, deşi avem mari dubii la cum funcționează justiţia în Republica Moldova. Din acest moment orice ajutor financiar din România pentru Republica Moldova trebuie sistat. Astăzi, în Republica Moldova, a murit democraţia. Ne-am dorit să deblocăm cele trei autobuze, care nu aveau decât nişte imagini cu Marea Unire. O expoziţie pe care am dorit să o aducem în Piața Marii Adunări Naționale”, a spus Codreanu.

Poliția spune că a fost nevoită să intervină în forță, deoarece manifestanții au blocat traficul, urmând a fi sancționați pentru perturbarea ordinii publice. Ulterior, Poliția a revenit cu precizări într-un comunicat oficial în care menționează că„organizatorii întrunirii nu au respectat legea care prevede obligația desfășurării întrunirii doar în forma, în locul și în termenul indicat în declarația prealabilă”.

Unioniștii au avut probleme și la intrarea în Republica Moldova. Aceștia au fost ținuți în vamă două zile, iar în cele din urmă unul dintre liderii unioniști, George Simion, a primit interdicție de a intra în Republica Moldova. „Îi înțelegem - le este frică, pentru că reîntregirea pentru ei înseamnă pușcărie”, a menționat Codreanu cu referire la demnitarii moldoveni care au încercat să împiedice manifestația.

După sechestrarea autocarelor de către poliția moldovenească, organizatorii manifestației au anunțat că Marea Adunare Centenară se anulează și începe un amplu protest: „Să dăm start protestului nostru în PMAN. Protestul va fi pașnic și va fi o acțiune de condamnare a abuzurilor la care s-au dedat autoritățile Republicii Moldova. Vom sta aici, dacă va fi nevoie, la noapte, mâine și poimâine. Să le fie rușine! Îi așteaptă pușcăria!”, a spus Codreanu.

Marşul Centenarului este dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire și a pornit pe 1 iulie de la Alba Iulia.