Procurorii anticoruptie și ofițerii CNA efectuează perchezitii la Ministerul Economiei, în mai multe birouri, dar și la alte adrese. Operațiunea vizează un caz de corupție. Informația a fost confirmată pentru Report.md, purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi.

--------------------------------------------------------------

UPDATE

Ministrul adjunct al Economiei a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar în care este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari. Demnitarul va rămâne în custodia CNA pentru 72 de ore.

Procurorii au stabilit că bănuitul, abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1 000 000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. În continuarea intenţiilor sale, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţiune, din contul acesteia. Potrivit documentelor administrate de anchetatori, pentru reparaţia clădirii au fost alocate 4 000 000 de lei. 

Astăzi, procurorii şi ofiţerii CNA au descins în biroul de serviciu şi la domiciliul funcţionarului, unde au efectuat percheziţii. De asemenea, au fost percheziţionate şi automobilele bănuitului. În urma acţiunilor de urmărire penală, anchetatorii au ridicat mai multe probe care vor fi anexate la dosar.

Pe faptele descrise a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 327 Cod penal – abuz de putere, infracţiune ce prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. 

Procurorii continuă acţiunile de urmărire penală în acest caz pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi.

Procurorii anticoruptie au initiat un proces penal pe numele angajatilor SPPS care au încercat să restricționeze accesul procurorilor și ofițerilor CNA în sediul Guvernului, respectiv al Ministerului Economiei, în ziua de 31 martie, în timpul unor operațiuni. În zilele următoare, aceștia vor fi audiați de procurori. Încercarea ofiterilor SPPS de a impiedica accesul ofițerilor anticoruptie în clădire ar fi putut duce la împiedicarea operațiunii, anunță CNA.

Costel Prepeliță