Judecătoria Centru a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. Potrivit încheierii judecătorești, termenul de 30 de zile de arestare preventivă se va calcula din momentul reținerii suspectului. Procuratura Anticorupție a cerut arestarea preventivă a fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. Anunțul a fost făcut de procurorul-șef al PA, Viorel Morari, în cadrul unui briefing. Solicitarea procurorilor urmează a fi examinată joi, la ora 16.00, într-o ședință închisă la Judecătoria Chișinău.

La data de 23.09.2019, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii rezonabile privind săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.


Potrivit materialelor cauzei, pe parcursul anilor 2013-2015, Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite (credite neperformate de la băncile devalizate în 2014).

Având intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, bănuitul a înființat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: „Longford Parteners LTD”, „Introstyle Solution LTD”, „Rowallan Overseas SA”, „Nobil Air Limited” , „Turkumaan Limited”, SRL „Finpar Invest” , etc., prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro.

Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoaștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către „Banca de Economii”, „Unibank” și „Banca Socială”.

Tot la 23.09.2019, în cadrul unei alte cauze, Procuratura Anticorupție a dispus începerea urmăririi penale în temeiul bănuielii rezonabile privind săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.243 alin.(3) lit.b) din Codul penal pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari.

Potrivit materialelor procesului penal, s-a stabilit că, în perioada 2013-2014 de la „Turkumaan Limited” au fost efectuate plăți: cu destinaţia „acordare împrumut” către SRL „Finpar Invest” în valoare totală de 7 204 439 USD; cu destinația „air transport services for passengers” către SRL „Nobil Air” în valoare de 381 344 EURO; către ABD „Asiana Development Limited” care, la rândul său, a efectuat transferuri băneşti către soţia cetățeanului Plahotniuc Vladimir - C.O.), pe contul deschis la ABLV Bank, valoarea cărora constituie 1 550 000 EURO şi 1 140 000 USD.

Cauzele penale menționate au fost comasate într-o procedură unică.

Potrivit lui Viorel Morari, temei pentru pornirea urmăririi penale a servit atât adresarea autorităților elvețiene parvenită într-un schimb spontan de informații din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor (din Moldova) privind activitatea agenților economici afiliați cetățeanului Vladimir Plahotniuc.

În cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința ei a fost aplicat arestul preventiv. Persoana respectivă a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălare a banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

De asemenea, în privința a două persoane (inclusiv cet.Vladimir Plahotniuc) a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora. Procurorii anticorupție au înaintat demersuri privind aplicarea măsurii de arest preventiv și eliberarea mandatului de arest pentru un termen de 30 zile.

După schimbarea puterii, la limita unei lovituri de stat, în iunie 2019, Plahotniuc și Ilan Șor, principalul figurant în dosarul jafului bancar de 1 miliard de dolari, din 2014, din sistemul bancar al țării, au reușit să fugă din Moldova.