Un elicopter SMURD, cu patru persoane la bord, s-a prăbușit în această după amiază în sudul Republicii Moldova. În momentul accidentului, la Cantemir ploua torențial.

UPDATE 17.00 Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Autorităţii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile pentru investigarea şi elucidarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragâș, raionul Can­te­mir.

Investigația va fi efectuată de autoritățile din Republica Moldova cu implicarea unor specialiști din România. Raed Arafat își încheie vizita la o reuniune a Organelor de Situații Excepționale din Europa.

UPDATE 16:36 Secretarul de stat în Ministerul de Interne de la București, Raed Arafat, vine la Chișinău pentru a participa la ancheta în cazul prăbușirii elicopterului SMURD în raionul Cantemir. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al MAI din România, Monica Dajbog. Potrivit datelor deținute de MAI de la București pilotul avea peste 4.000 de ore de zbor. Ancheta este condusă de către Procurorul General interimar al Republicii Moldova Eduard Harunjen.

Numele celor decedați în accident:

Pilot comandor Doru Gavril, copilot căpitan comandor Voicu Şocae, dr. Mihaela Dumea, asistent Gabi Sandu.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis condoleanțe familiilor celor patru membri ai echipajului din elicopterul SMURD, prăbușit în sudul țării.

UPDATE 16.00 Svetlana Basarab, secretarul Consiliului local Haragâş, a declarat pentru report.md că accidental a avut loc la câteva zeci de metri de localitate. „Ştiţi, la noi plouă foarte tare şi când am văzut fum, ne-am dus acolo. Este aproape de primărie. Când am ajuns, ne-am speriat. Ardeau trei oameni. Ferească Dumnezeu! Locul însă nu era departe de grădiniţa din sat”, a declarat funcţionara.

Incidentul s-a produs în satul Haragâș din raionul Cantemir. Martori din Capaclia au comunicat pentru report.md că aratul de zbor a traversat această localitate emiţând un zgomot straniu. După toate probabilitățile, piloții căutau un loc de aterizare, încercând să se apropie de stadionul din Haragâș. Sursele report.md spun că elicopterul a explodat după ce s-a prăbușit. Oamenii au văzut fum și foc, iar cei care au ajuns la fața locului spun că au văzut trei cadavre, două dintre care carbonizate.

Peste 10 minute la fața locului au venit primele ambulanțe, pompierii și salvatorii. La locul accidentului lucrează grupul operativ al Inspectoratului de Poliție Cantemir.

Potrivit Departamentului Situații Excepționale, elicopterul SMURD a fost solicitat astăzi dimineață de medicii din Vulcănești, pentru a transporta un pacient internat în spitalul raional - o femeie de 85 de ani care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12.10, elicopterul a aterizat pe stadionul „Dinamo” din Chișinău, femeia fiind preluată de o ambulanță și transportată la Spitalul de Urgență. Aceasta a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

Inginerul cadastral din Capaclia, Aurel Moraru, ne-a spus că elicopterul avea o traiectorie stranie, șerpuindă, atunci când a traversat localitatea, zburând la o altitudine foarte mică. „La un moment dat a reușit să urce puțin, iar peste 4-5 minute s-a auzit o bubuitură”.

Svetlana Basarab, secretarul Consiliului local Haragâş a declarat pentru report.md că accidentul a avut loc la câteva zeci de metri de localitate: "La noi plouă foarte tare şi când am văzut fum, ne-am dus acolo. Este aproape de Primărie. Când am ajuns, ne-am speriat - ardeau trei oameni, iar unul din ei nu avea cap”.

Acesta este al doilea echipaj SMURD din Iași care moare. În dimineața zilei de 9 ianuarie 2006, din cauza condițiilor meteorologice, un elicopter SMURD s-a prăbușit în apropierea Aeroportului Internațional Iași. În elicopter se afla medicul Liliana Puiu (36 de ani), asistenta medicală Mioara Hauta (30 ani), lt. cmdr. Valentin Stănescu (39 de ani), pilot, și lt. cmdr. Augustin Toma (37 ani), copilot. Elicopterul Eurtocopter EC 35, care aparținea Unității Speciale de Aviație a Ministerului Administrației și Internelor, s-a prăbușit la mai puțin de 10 minute de la decolare, la o distanta de aproximativ 3 kilometri de Aeroport. Aparatul efectua un zbor pentru verificarea parametrilor de zbor.

Constantin Uzdriș