Curtea de Apel a admis cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional şi a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie 2016, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului.

Instanţa a obligat joi, 14 aprilie, Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au fost adunate peste 400 de mii de semnături. Verdictul este cu drept de atac.

CEC își argumentase refuzul de a declanșa referendumul prin faptul că deşi în listele de subscripţie au semnat peste 400 de mii de cetăţeni (în loc de 200 de mii cât prevede legislația), nu s-a respectat condiţia ca semnăturile să provină din cel puţin câte 20 de mii din jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi (raioane). Blocarea referendumului a determinat inițiatorii să anunțe mobilizare generală la un protest antiguvernamental pe 24 aprilie 2016.

Întrebările propuse pentru referendum vizează alegerea directă a președintelui, reducerea numărului de deputați (de la 101 la 71) și limitarea imunității acestora.

Președintele grupului de inițiativă, Andrei Năstase, a explicat că în momentul în care legiuitorul a stabilit pragul de 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă, Republica Moldova era împărțită în 11 județe + municipiul Chișinău. Acum, însă, sunt 34 de raioane și municipii. Astfel, într-un județ locuiau mai mulți cetățeni decât acum într-un raion. Prin urmare i se pare abuzivă referința CEC la prevederea referitoare la necesitatea colectării a 20.000 de semnături din fiecare unitate teritorial-administrativă de nivelul doi.

UPDATE

La 1 aprilie 2016, Parlamentul a fixat pentru 30 octombrie data alegerilor prezidențiale în Republica Moldova. Codul electoral al Republicii Moldova interzice organizarea referendumurilor cu 6 luni înainte de ziua alegerilor.