Ambasadorul american James D. Pettit a discutat despre controversatele legi vizând amnistia fiscală, votate în grabă de Parlament, în ambele lecturi (fără consultări publice), la 26 iulie, cu președintele Igor Dodon. Cele trei legi nu au fost încă promulgate de șeful statului.

Ambasadorul și-a reiterat îngrijorarea cu privire la recenta anulare a rezultatelor alegerilor municipale, precum și în legătură cu adoptarea unei „legislații defectuoase” care prevede amnistierea capitalului. În opinia lui Pettit, există riscul ca aceste legi să stimuleze spălarea banilor și să deterioreze climatul de afaceri în Moldova.

Anterior, Dodon a declarat că va studia atent pachetul de legi privind reforma fiscală înainte de a decide dacă să-l promulge. Analiștii politici cred totuși că Dodon va promulga buclucașele legi votate de majoritatea parlamentară controlată de Plahotniuc, mai ales că în anii 2006-2007, fiind ministru al Economiei în guvernul comunist, Dodon a fost autorul unor legi asemănătoare, iar acum se laudă că „impactul lor a fost unul pozitiv”.

Ambasada SUA, Delegația UE, FMI și Banca Mondială au criticat în termeni duri votarea „amnistiei fiscale” de către Parlament.

În cadrul întrevderii cu Igor Dodon, ambasadorul SUA a mai subliniat că este foarte important ca viitoarele alegeri „să fie pașnice, transparente și în conformitate cu normele democratice”.

Iar Igor Dodon a ținut să readucă în discuție subiectul vizând transmiterea terenului fostului stadion republican pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA. Președintele a menționat că nu poate promulga o astfel de lege, invocând argumentul că „ea nu este acceptată de societate”. Dodon i-a propus diplomatului american ca examinarea acestui subiect să fie reluată după alegerile parlamentare, pentru a identifica în comun alte soluții mult mai convenabile pentru ambele părți. Dodon a propus ca pe terenul respectiv, împreună cu partenerii americanii să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural - nu o ambasadă.

---------------------------------------

UPDATE:

Igor Dodon a semnat joi, 9 august, refuzul de promulgare a legii care prevede desfiinţarea Stadionului Republican şi transmiterea terenului, cu titlu oneros, Ambasadei SUA pentru construcţia unui nou sediu.