Misiunea FMI și-a încheiat vizita în Republica Moldova. Grupul de experţi a difuzat un scurt comunicat de presă din care rezultă că o decizie finală urmează a fi luată la Washington.

„Misiunea FMI și autoritățile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI. Discuțiile au ajuns la o etapă avansată. S-a convenit asupra mai multor domenii de importanță crucială, inclusiv în privința reformelor menite să îmbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu. Mai rămâne să se convină asupra câtorva aspecte. Pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuțiile de la Washington. După ce va exista un acord la nivel de experți, va fi difuzat un comunicat de presă în acest sens de la Washington”, a declarat vineri,  Ivanna Vladkova-Hollar, șefa misiunii FMI care s-a aflat la Chișinău în perioada 5-15 iulie, pentru a negocia un nou acord de finanțare.

În schimb, premierul Pavel Filip s-a declarat convins că acordul cu FMI va fi semnat. „Dacă până acum spuneam că sunt optimist în ceea ce privește semnarea unui nou acord de finanțare cu FMI, astăzi, la finalizarea negocierilor, pot spune că sunt convins de acest lucru. Ceea ce a rămas de pus la punct sunt doar detalii tehnice”, a menționat Pavel Filip în cadrul unui briefing.

„Suntem mulțumiți ca am obținut tot ce puteam practic la această etapă din aceste negocieri, respectiv să ajungem la o viziune comună privind principalele direcții pe care urmează sa ne mișcăm pentru semnarea acordului în toamnă. Asta înseamnă că am muncit cu folos și ca am demonstrat voință, că am îndeplinit precondițiile, dar înseamnă și că ne-am asumat angajamente importante pe care trebuie sa le îndeplinim până în toamnă”, a precizat Filip. 

El a mai spus că nu banii sunt principalul în negocierile cu FMI, ci reformele convenite „care ne vor ajuta să ne echilibrăm financiar”. (...) „Valoarea expertizei și suportului pe care îl primim este chiar mai mare pe termen lung decât suma în sine, de aceea, pe mine mă bucură în primul rând acest aspect al relației noastre‎”, a mai spus premierul. El a promis că tot ce și-a asumat Guvernul în discuțiile cu negociatorii FMI va fi implementat.

Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a spus că, analizând comunicatul FMI și urmărind briefingul premierului, a ajuns la concluzia că Guvernul va trebui să facă față, în ajunul alegerilor, la două provocări: 1. Ajustarea tarifelor la resursele energetice. Adică majorarea. 2. Rectificarea bugetului de stat. Adică reducerea cheltuielilor.

Natalia Costaș