Moldova nu va primi bani din partea UE până când nu vor fi îndeplinite toate condiținalitățile, iar la această etapă - UE consideră că aceste condiționalități nu au fost îndeplinite integral. „Recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceea este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa, trebuie implementate în totalitate”, a declarat miercuri, la Chișinău, europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Eurodeputații Laima Andrikienė și Siegfried Mureșan conduc o delegație din 13 deputați europeni, sosiți la Chișinău pentru a verifica modul cum autoritățile moldovene își onorează angajamentele asumate, cum au loc pregătirile pentru alegeri și cum sunt cheltuiți banii UE în Moldova.

Vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a spus că UE a oprit anul trecut ajutorul macrofinanciar destinat  Republicii Moldova din cauza apariției în Parlament a controversatei inițiative vizând trecerea la sistemul electoral mixt. Ulterior, guvernarea de la Chișinău a neglijat recomandarea de bază a Comisiei de la Veneția și a votat totuși schimbarea sistemului electoral. Așa că bani de la UE n-au mai venit. „Comisia Europeană nu este convinsa că au fost îndeplinite condițiile” pentru debursarea banilor, a precizat Mureșan. Iar faptul că unii din arcul guvernamental de la Chișinău (premierul Pavel Filip – n.n.) se încumetă să spună că în luna aprilie vor veni banii de la UE – „acestea sunt speculații”, a menționat eurodeputatul.

„Banii puteau veni în urmă cu un an dacă autoritățile din Republica Moldova nu ar fi generat îngrijorare și nesiguranță la nivel european. Noi vrem ca banii să vină cât mai rapid. Vor veni atunci când condițiile vor fi îndeplinite. La această etapă UE consideră că aceste condiționalități nu au fost îndeplinite integral. (…) Recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceea este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa, trebuie implementate în totalitate”, a spus tranșant Siegfried Mureșan.

Laima Andrikienė: UE pune mare preț pe opinia Comisiei de la Veneția

 Laima Andrikienė, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European / FOTO: Report.md

Șefa delegației din partea Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Laima Andrikienė, a spus că discuțiile cu unii demnitari de la Chișinău au fost contondente în special în ceea ce privește „controversata lege electorală, reformarea justiției, dosarele politice și corupția”. Ea de asemenea a accentuat că „UE pune mare preț pe opinia Comisiei de la Veneția în ceea ce privește sistemul electoral” și a spus că UE este dezamăgită că unele recomandări fundamentale au fost sfidate de autoritățile de la Chișinău.

Cei doi europarlamentari au spus că UE va monitoriza foarte atent procesele electorale din Republica Moldova și va insista ca acestea să fie libere și corecte, iar o atenție deosebită, în perioada imediat următoare se va acorda finanțării partidelor. „Acest proces trebuie să aibă loc transparent și să fie conform veniturilor salariale din Republica Moldova. E de neînțeles cum o persoană fizică poate dona salariul său pentru 20 de ani unui partid”, a spus Siegfried Mureșan.

Urmare a vizitei întreprinse la Chișinău, europarlamentarii vor întocmi un raport și vor propune Parlamentului European o rezoluție vizând procesele care au loc acum în Republica Moldova.