Cea mai modernă instituție medicală publică de tratare a bolilor contagioase a fost dată în exploatare la Rezina. Anual, instituția de importanță regională va putea presta servicii medicale pentru aproximativ 500 de locuitori din dreapta și stânga Nistrului.

Renovarea din temelie a secției a fost posibilă prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

                                               Așa arăta Secția până a fi renovată pe bani europeni

                                                                        Așa arată după renovare

Acum doi ani, edificiul, construit în 1967 funcționa la jumătate din capacitate. O parte din secție a fost blocată în anul 2.000, fiind în stare avariată. În astfel de condiții, doctorilor le era dificil să asigure pacienții cu servicii adecvate. „De acum înainte, pacienții noștri vor avea de luptat exclusiv cu boala, nu și cu sărăcia din saloane. Noile condiții sunt sigure, iar riscul de transmitere a maladiilor infecțioase este infim”, susține șefa secției, Maria Vrabie.

Datorită finanțării europene, fiecare salon a fost dotat cu mobilier, sistem de purificare a aerului care nu permite răspândirea infecțiilor și cu sistem de comunicare pacient-soră medicală. Edificiul a fost complet renovat. Geamurile, ușile, acoperișul și sistemele inginerești vechi au fost înlocuite cu altele noi. Secția de tratare a bolilor contagioase din Rezina a devenit cea mai modernă instituție publică de profil în Moldova. Uniunea Europeană a investit peste 160 mii de euro pentru renovarea acesteia. Comunitatea a contribuit, la rândul ei, cu 18 mii de euro, bani folosiți pentru amenajarea teritoriului adiacent și instalarea sistemului de încălzire.

„Împreună cu partenerii noștri, ne-am angajat să consolidăm și să dezvoltăm sectorul sănătății în beneficiul tuturor locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului. Aceasta include dezvoltarea contactelor și schimbul de experiență între medicii din dreapta și stânga Nistrului”, a menționat Aneil Singh, șefului secției cooperare a Delegației UE în Republica Moldova.

De serviciile medicale ale Spitalului raional din Rezina beneficiază și locuitorii raioanelor Șoldănești, Telenești, Orhei și cei din stânga Nistrului. Mai mult, o treime din angajații Spitalului din Rezina sunt rezidenți ai orașului Rîbnița.„Nu facem diferență între cei de pe malul drept sau malul stâng nici la internare, nici la angajare. Când trebuie să acorzi asistență medicală unui pacient, nu te uiți de pe ce mal al Nistrului este.Îl ajuți. Și colaborarea între specialiștii medicali din Rîbnița și Rezina este intensă. Ne cunoaștem personal, iar când avem nevoie de sfaturi ne ajutăm”, a menționat Nina Postu, directoarea spitalului.

                                                                Până la renovare

                                                                             După renovare 

Numărul de bolnavi cu hepatita A în Rezina depășește indicatorii la nivel republican. Potrivit președintei raionului, Eleonora Graur, modernizarea secției va contribui substanțial la depășirea acestei dificultăți.

În anul 2013, cu finanțare europeană, la spitalul raional din Rezina a fost renovată și secția de chirurgie. Secția de tratare a bolilor contagioase este a 15-ea instituție medicală modernizată prin intermediul programului european de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale Nistrului. În prezent, Oficiile Medicilor de Familie din satele Gura Bîcului și Hagimus sunt renovate. De la lansare (din 2009), prin intermediul programului au fost modernizate 70 de obiecte de infrastructură socială.