În primul trimestru al anului 2023, exportul total de alcool etilic și băuturi alcoolice din Republica Moldova a crescut cu 26,8 la sută și a constituit 53,47 milioane de dolari.

Ucraina a devenit principala piață pentru alcoolul moldovenesc, scrie Mold-street cu referire la date publicate de Banca Națională a Moldovei, potrivit NewsMaker.md.

Cel mai mult, potrivit sursei, au crescut livrările în Ucraina – de circa 6,5 ori, urcând la 9,40 milioane de dolari, comparativ 1,44 milioane de dolari în trimestrul I 2022.

Cu o cotă de 17,6% din totalul exporturilor, Ucraina a devenit principala piață de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, detronând Belarus și România, care ocupă locurile doi și trei, cu cote de 17,1% și respectiv 14,5%.

Potrivit sursei, tendința de creștere a exporturilor de produse alcoolice din Moldova în Ucraina s-a făcut observată în trimestrele III și IV ale anului trecut, când volumele au crescut de circa patru ori față de trimestrul I și trimestrul II din 2022.

Pe locul patru în topul piețelor de desfacere a urcat Georgia, unde au fost exportate băuturi alcoolice de 3,23 milioane de dolari.

„Potrivit presei din Rusia, Georgia a devenit în primul trimestru din 2023 principalul furnizor de vinuri pe piața rusească și datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în Georgia și unde este ambalat și vândut ca vin georgian”, precizează sursa.

Rusia se află abia pe locul opt în clasamentul piețelor de desfacere cu o cotă de 3,4%, practic la același nivel cu Serbia și Statele Unite.

În exportul de băuturi alcoolice cota ce mai mare este deținută de vinurile din struguri proaspeți – circa 59,2% (31,66 milioane de dolari), exporturile crescând în primele trei luni ale acestui an cu 28%, față de aceeași perioadă din 2022.