Facebook a anunțat despre lichidarea a 168 de conturi false, 28 de pagini și 8 conturi de Instagram gestionate din Republica Moldova. „O parte din această activitate era legată de angajații Guvernului moldovean”, se menționează în raportul Facebook.

Facebook susține că a remarcat un „comportament neadecvat coordonat” în acest caz, beneficiind „de informația partajată de o organizație locală a societății civile”. Este vorba de aplicația „Trolles”, premiată în cadrul Hachathonului de media Puterea a cincea, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova în 2016.

Potrivit comunicatului Facebook, pentru a-și ascunde adevărata identitate și activitatea pe care o desfășurau, trolii din Moldova foloseau o combinație de conturi false și autentice. În general, postările lor se axau pe probleme politice locale. Prin intermediul acestora, au fost de asemenea lansate poze și mesaje manipulatoare, ba chiar și o pagină web locală de fact-checking, care a chemat alte pagini, pentru a răspândi știri false.

„Deși au încercat să-și ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din aceste activități era legată de angajații Guvernului moldovean”, se menționează în raportul Facebook.

Cele 168 de conturi false blocate, 28 de pagini și 8 conturi pe Instagram analizate de Facebook erau urmărite, în total, de aproximativ 54.000 de conturi. „Lucrăm în mod constant pentru a detecta și a opri acest tip de activitate, deoarece nu vrem ca serviciile noastre să fie folosite pentru a manipula oamenii”, menționează Facebook.

Guvernul Republicii Moldova a venit cu o reacție. În legătură cu acuzația că angajații Executivului ar gestiona conturi false, Guvernul menționează că are peste 200 de mii de angajați și, respectiv, nu le poate verifica activitatea lor pe conturile private de pe rețelele de socializare. Totuși, Guvernul menționeaă că „în scopul combaterii fenomenului de FakeNews” va solicita informații suplimentare de la compania Facebook.

Pe de altă parte, în legătură cu scandalul izbucnit după publicarea raportului Facebook, portalurile de știri afiliate guvernării au început să disemineze coordonat mesajul că „Facebook a blocat din greșeală mai multe conturi din Moldova, iar acum își cere scuze și le deblochează”.

Portalurile pro-guvernamentale îl citează pe vicepreședintele Tineretului Democrat, Ion Harghel, care susține că a primit răspuns de la Facebook, precum că i-a fost blocat contul „din greșeală”.