Președintele Klaus Iohannis are pe masă o nouă propunere pentru funcția de premier. PSD și ALDE îl propun pe Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Județean Timiș, pentru a fi desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul guvern.

Propunerea alianței vine după ce președintele României, Klaus Iohannis, a respins primul nume, Sevil Shhaideh.

Iohannis a respins varianta Sevil Shhaideh, fina lui Liviu Dragnea, fără a oferi explicații.

Presa a dezvăluit, însă, că soțul lui Sevil Shhaideh a lucrat în guvernul de la Damasc, fiind un apropiat al regimului condus de președintele Siriei, Bashar al Assad.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii renunţă la propunerea Sevil Shhaideh, după ce liderul partidului a vorbit cu Shhaideh care i-a spus că a primit ameninţări cu moartea după nominalizarea ei.

În consecinţă, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să-l propună pe Sorin Grindeanu, preşedintele CJ Timiş şi şef al organizaţiei judeţene, transmite news.ro. Grindeanu a fost și ministru al Comunicațiilor, în guvernul Ponta, dar și deputat, membru al Comisiei de control a SRI, dar a demisionat din Camera Deputaților în luna iunie pentru a prelua conducerea CJ Timiș.

„Am ales să nu aruncăm ţara într-o criză politică. Am propus colegilor mei, după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu şi susţine această propunere, ca propunerea noastră să fie domnul Sorin Grindeanu. Nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, că a omorît pe cineva... Sper că această propunere să fie luată în serios”, a spus Dragnea, care a precizat că el a făcut propunerea în cadrul CExN.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, dar și Călin Popescu Tăriceanu din partea ALDE, spuneau că urmează să decidă dacă fac o nouă nominalizare sau dacă declanșează procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. UDMR, un aliat al PSD și ALDE, a afirmat însă că nu susține varianta suspendării președintelui Klaus Iohannis.

„Un coleg loial”

Într-o conferință de presă după ședința Comitetului Executiv, Dragnea l-a caracterizat pe Grindeanu drept „un coleg care este loial în primul rând programului de guvernare al PSD şi partidului” şi care „are capacitatea să înţeleagă ca acel program este îndreptat către români”.

Întrebat dacă se va subordona liderului PSD, Grindeanu a răspuns: „Este o relație de subordonare, domnul Dragnea este președintele PSD”. În continuare, Liviu Dragnea a ținut să puncteze: „Să ne întoarcem la niște adevăruri. Există o relație de subordonare a Guvernului în fața Parlamentului. Guvernul trebuie să dea socoteală Parlamentului”.

Liviu Dragnea a fost ales președinte al Camerei Deputaților, forul inferior al Parlamentului României.

„Nu vreau să fiu ministru!”

Potrivit presei locale, în urmă cu doar o săptămână, Sorin Grindeanu nega că va face parte din Guvern, anunțând că nu va pleca din administrația județeană, indiferent de propunerile care i se vor face de la București.

Biografia lui Sorin Grindeanu pe EurActiv.ro