Patru partide ar accede în Legislativul moldovean în cazul unor alegeri parlamentare. Așa arată datele celui mai recent sondaj, realizat de Institutul Republican Internațional (IRI).

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar acumula – 32%, iar Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr – câte 12%.

Partidul Comuniștilor și „Partidul Șor” ar acumula câte 4% (sub pragul de accedere în Legislativ), „Partidul Nostru” – 2%, Partidul Liberal – 1%, iar Partidul Popular European din Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova – mai puțin de un procent.

În ceea ce privește popularitatea liderilor politici moldoveni, președintele pro-rus Igor Dodon și liderul pro-european (PPDA), Andrei Năstase, sunt primii în top. Dodon se bucura de încrederea a 27% din cei intervievati, iar Andrei Nastase - de încrederea a 14%. Pe locul trei se situează - Maia Sandu cu 13%, fiind urmata de premierul Pavel Filip și liderul PD Vlad Plahotniuc - cu câte 6 la sută fiecare. Pe urmatoarele locuri apar Zinaida Greceanîi, Ilan Șor și Vladimir Voronin – cu cate 4%. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, se bucură de încrederea a 3%.

Liderul PD, Vladimir Plahotniuc, care controlează momentan puterea, se numără printre politicienii cu cel mai mare anti-rating, fiind detestat de 70% din cetățeni. Mai prost decât el stau doar Iurie Leancă (72%) și Mihai Ghimpu (82%).

Sondajul a fost realizat în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1503 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%. IRI este o organizație non-profit, cu sediul central la Washington, care are drept obiectiv promovarea libertăților și valorile democratice.