Turcoaica Sevil Shhaideh este prima femeie propusă pentru funcţia de premier. De religie musulmană, Shhaideh i-au avut drept martori la cununie pe Liviu Dragnea şi Nicuşor Constantinescu. Numele său apare în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu.

Sevil Shhaideh este prima femeie propusă prim-ministru în România. Aceasta este de etnie turcă şi este musulmană. Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea au fost martori la căsătorie, martorii fiind un fel de naşi în tradiţia mulsulmană.

"Am avut o şedinţă scurtă a Comitetului Executiv Naţional al PSD, am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere preşedintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD susţinut şi de ALDE, întreaga coaliţie de guvernare”, a spus Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CExN.

Are 52 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice și este membru PSD din iulie 2015, după numirea la conducerea Ministerului Dezvoltării.

A fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării din 2012 când postul de ministru a fost deţinut de Liviu Dragnea. În mai 2015, ea a fost numită ministru al Dezvoltării după ce a fost nominalizată de premierul Victor Ponta, în vederea preluării mandatului de ministru rămas vacant după demisia lui Liviu Dragnea.

La ceremonia de predare-primire a mandatului din 20 mai 2015, Sevil Shhaideh mărturisea că îi va cere în continuare sfatul lui Liviu Dragnea, cei doi glumind pe seama faptul că oricum Parlamentul este peste drum de sediul Ministerului Dezvoltării. Şi atunci, numirea a fost văzută ca o dovadă a faptului că, în realitate, Liviu Dragnea a continuat să controleze, din umbră, Ministerul Dezvoltării.

Timp de aproape două decenii, din 1993, a lucrat la Consiliul Judeţean Constanţa. A fost, până în 2007, directorul departamentului de Sisteme Informatice din cadrul instituţiei.

Sevil Shhaideh este apropiată atât de Liviu Dragnea, cât și de Nicușor Constantinescu, care au fost martori la cununia lui Sevil Shhaideh din 2011. După nominalizarea sa în funcția de ministru al Dezvoltării, a apărut informaţia conform căreia Liviu Dragnea i-ar fi fost naş. Liderul PSD a negat afirmațiile, precizând că în religia musulmană nu există naşi şi că el doar a fost martor, alături de alţii, la căsătoria acesteia.

Între 2007-2012, Sevil Shhaideh a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Proiecte. În aceeaşi perioadă, a fost şi coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Din această calitate a început colaborarea cu Liviu Dragnea.

Sevil Shhaideh a absolvit Facultatea de Planificare Economică și Cibernetică din cadrul Academiei de Științe Economice din București în 1987. A urmat o serie de cursuri de perfecționare: expert în administrație publică (USAID, Washington DC, SUA, 1995) și manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 și PM Solutions România, 2004), auditor (TUV Institution, 2003). Are o diplomă de Master în Managementul Proiectelor de Afaceri, obținută în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității "Ovidius" (2005-2007).

În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

Simultan, ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică.

Ce avere are premierul propus de Liviu Dragnea

Conform ultimei sale declaraţii de avere, din 6 mai 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi deschise în 2007 şi 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei, scrie Mediafax.

În declaraţia de avere a acesteia este menţionat şi un împrumut de 20.000 de euro acordat de către soţul său, Akram Shhaideh, lui Bachir Chhide, şi ramburat în septembrie 2014. De asemenea, la secţiunea "datorii" este trecut un credit de 60.000 de lei, contractat în anul 2012 şi scadent în 2017.

Veniturile obţinute de Sevil Shhaideh în anul fiscal precedent depăşesc 300.000 de lei, din care 56.364 de lei reprezintă salariul de la Ministerul Dezvoltării, iar 247.800 de lei a încasat ca membru al CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) la EximBank SA.

Soţul lui Sevil Shhaideh a obţinut un venit anual de 46.149 de lei ca angajat al Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa şi 826 lei în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De asemenea, potrivit declaraţiei de interese, ea este acţionar la Coremar - cupon gratuit, şi la SC Rosyr International SRL, cu 50 de acţiuni, în valoare de 100 de lei, mai scrie Mediafax.

Continuare pe EurActiv.ro