Șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că intenționează să-și înainteze candidatura pentru un nou mandat de „președinte” al autoproclamatei republici transnistrene.

El a spus că mizează pe susținerea „celor care gândesc”: „Analizând toate argumentele pro și contra, am decis să mai candidez pentru un mandat. Mă adresez în special locuitorilor regiunii care gândesc: Împreună putem învinge!”, a spus Șevciuk.

Evghenii Șevciuk a declarat că în cei 5 ani de când se află la conducerea enclavei separatiste s-au făcut investiții de peste 20 milioane de dolari în special în sectorul social, sănătate, învățământ, energetică și servicii comunale. Potrivit lui, aceste investiții depășesc media pe ultimii 26 de ani, iar în unele sectoare chiar și media pe ultimii 40 de ani.

Asta în timp ce veniturile „bugetarilor” în stânga Nistrului au fost tăiate cu 30% în ultimul an, din cauza crizei economice și financiare în care s-a pomenit regiunea. Salariile, pensiile și plățile sociale au fost plătite în 2015 doar în proporție de 70% ca urmare a reducerii finanțării regiunii separatiste de către Moscova.

Ultimul sondaj de opinie realizat în regiunea transnistreană arată că Evghenii Șevciuk se bucură de încrederea a doar 11% din populație. Pe prima poziție se află așa-numitul președinte al „sovietului suprem” de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, cu un rating de 24%.

Jurnalistul Serghei  Ilcenko scria anterior că, în stânga Nistrului, bătălia pentru fotoliul de„președinte” se va da între Evghenii Șevciuk și candidatul grupului „Sheriff”, iar lupta se dă, de facto, pentru controlul fluxurilor financiare.

Pretinsul „președinte” al „rmn” are dreptul să numească pseudo-guvernul și conducerea organelor de forță, precum și șeful „băncii centrale”.

Echipa lui Evghenii Șevciuk a suferit o înfrângere usturătoare la pretinsele alegeri parlamentare de anul trecut, atunci când 31 din cele 43 de fotolii de „deputat” din așa-zisul „soviet suprem” de la Tiraspol au fost ocupate de exponenții grupului „Sheriff”.

Scrutinul pentru funcția de „președinte” al regiunii transnistrene este programat pentru 11 decembrie curent.

Constantin Uzdriș