Centrul de Informare și Documentare NATO de la Chișinău a lansat revista în limba rusă „Рубежи” (nr. Frontiere). Revista are ca grup-țintă populația vorbitoare de limbă rusă și își propune să prezinte adevărul despre cooperarea Alianței Nord- Atlantice cu Republica Moldova.

În cadrul ceremoniei de lansare a revistei, directorul CID NATO, Elena Mârzac, a spus că populația din Republica Moldova, în special cei din Autonomia Găgăuză și regiunea transnistreană, se informează din presa rusă, care prezintă distorsionat mesajele care țin de Alianța Nord-Atlantică: „În Republica Moldova se vorbește prea puțin în limba rusă despre cooperarea dintre NATO și Republica Moldova - aici unde propaganda atacă foarte dur. Vom merge în Autonomia Găgăuză și vom distribui această revistă. Ne propunem să o împărțim și în regiunea transnistreană, acolo unde populația urmărește, în proporție de 90%, doar televiziuni rusești”, a subliniat Elena Mârzac.

Directorul de programe al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, a remarcat lipsa la eveniment a posturilor de televiziune care emit în limba rusă. Potrivit lui, patronii acestor instituții media nu consideră importantă reflectarea unui asemenea eveniment: „Frica este cel mai eficient instrument de manipulare. Iată de ce șefii instituțiilor media care emit în limba rusă nu au delegat nici un jurnalist la această lansare de revistă. Sondajele arată că atitudinea populației din Moldova față de NATO depinde de situația politică de la Chișinău”, a remarcat Oazu Nantoi.

„Această revistă are drept scop educarea și ridicarea nivelului de cultură a populației în materie de securitate. Ori cultura securității în țara noastră este foarte joasă din moment ce majoritatea populației acceptă prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat specialistul Centrului de cercetări strategice din cadrul AȘM, Natalia Albu.

Expertul asociat „Expert Grup”, Dionis Cenușă, a atenționat asupra faptului că mass-media rusă folosește manipularea nu doar în raport cu NATO, dar și în tematica legată de UE, de aceea cele două entități ar trebui privite în ansamblu.

Revista este elaborată în contextul organizării Summit-ului NATO de la Varșovia din vara anului 2016.

Costel Prepeliță