Referendumul anti-Chirtoacă a eșuat. Ce urmează?
Referendumul inițiat de socialiști, pentru demiterea primarului suspendat de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a eșuat. La urne s-au prezentat doar 17,54% din alegătorii înscriși în listele electorale. Minimul necesar era însă de 33,3%.
Aceasta nu înseamnă că liberalul Chirtoacă revine în fotoliul de primar de Chișinău, fotoliu ocupat, între timp, de primarul interimar milionar, Silvia Radu, ajunsă în această funcție pe ocolite, printr-un ordin al viceprimarului Nistor Grozavu - un liberal cu dosar penal care s-a cumințit imediat ce a fost băgat, pentru câteva zile, de justiția controlată de guvernarea oligarhului Plahotniuc, în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Altfel spus, actuala stare de lucruri, cu Dorin Chirtoacă suspendat, atât cât vor dori procurorii (adică până la alegerile parlamentare din 2018), și cu Silvia Radu, Nistor Grozavu si un alt viceprimar, Ruslan Codreanu (PPEM - parte a guvernării) în fruntea Primăriei Chișinău îi convine perfect Partidului Democrat și liderului acestuia, Vlad Plahotniuc, mai ales în condițiile în care alegerile parlamentare din 2018 se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, iar în Chișinău vor fi constituite 11 circumscripții uninominale. Adică, Chișinăul va da Parlamentului 11 deputați pe circumscripții uninominale.
Șansa libertății - sacrificiul
Tocmai pentru că nu are nici o șansă să fie restabilit în funcție din cauza dosarelor penale inițiate de procurori împotriva sa imediat după ce PL a părăsit guvernarea controlată de Plahotniuc (urmare a refuzului de a vota sistemul mixt), cei din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr îi cer, după eșuarea referendumului, lui Dorin Chirtoacă să-și anunțe, săptămâna aceasta, demisia și să plece cu demnitate. Adică să-i strice „jucăria” liderului PDM și, eventual, a liderului de facto al PSRM, Igor Dodon, în eventualitatea în care se va confirma ipoteza că cei doi lucrează în tandem. În acest caz, alegerile locale anticipate în Chișinău ar fi inevitabile - primarul neales Silvia Radu, despre care se crede că ar fi controlat de PDM, ar fi nevoit să părăsească fotoliul, iar locuitorii capitalei ar avea sansa sa-si aleaga o noua administratie locala - o pistă de vizibilitate pentru partidele anti-sistem (PAS și PPDA) în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018 și diminuarea riscului ca acele alegeri, cruciale pentru democrația din Republica MOldova, sa fie fraudate în favoarea celor care și-au tras sub ei sistemul electoral mixt.
Șansele electorale ale PDM și PSRM, într-un scrutin local anticipat, provocat de o eventuală demisie a lui Dorin Chirtoacă sunt minime. Deși deține un imens holding mediatic care se chinuie, de dimineață până seară, să-i albească imaginea șifonată de scandalurile de corupție și reglările de conturi, PDM rămâne un partid detestat, iar liderul acestuia are cel mai înalt anti-rating conform sondajelor, iar cetățeanul din Chișinău este unul bine informat comparativ cu situația din restul teritoriului țării. Nu ar avea șanse nici socialiștii, iar referendumul eșuat duminică, inițiat de ei, este o confirmare în acest sens.
FOTO: Report.md
Chișinăul nu a fost și nu va fi niciodată roșu. Adică, Plahotniuc și Dodon pot controla Chișinăul doar prin interpuși care nu sunt aleși de orășeni. O altă șansă nu au. Iar cel care le poate da astăzi peste cap întreaga schemă este Dorin Chirtoacă prin demisia sa. Mai ales că el a și spus săptămâna trecută că ar fi gata „să se ducă la fund” dacă ar ști că ia cu sine întreaga clasă politică ce nenorocește, prin corupție și injustiție, acest popor.
Adevărat, un astfel de gest ar însemna sacrificiu politic. Aceasta poate însemna sfârșitul politic al PL în formula actuala și, cel mai probabil, o cădere dură a lui Dorin Chirtoacă. Poate chiar câțiva ani de pușcărie. Vor fi ei, liberalii, oare, în măsură să-și asume un asemenea sacrificiu? Unii analiști politici spun că nu. Și există câteva raționamente în acest sens. Primul și cel mai convingător ar fi că, în acest caz (în cazul în care Chirtoacă prin demisia sa îi strică „jucăria” electorală din 2018 a lui Vlad Plahotniuc), Dorin Chirtoacă ar trebui să-și asume riscul aproape iminent de a fi condamnat pentru corupție în cele două dosare pe care le duce acum în spate. Liderul PL, Mihai Ghimpu, știe foarte bine că statutul actual, de primar suspendat, cu mâinile legate, a lui Dorin Chirtoacă este garanția că Vlad Plahotniuc are încă nevoie de PL. Aproximativ un an. Al doilea raționament este cel economic. PL nu mai este partidul sărac cu „cocioaba” de pe str. București în care își avea sediul în momentul în care Dorin Chirtoacă a obținut primul mandat de primar de Chișinău în 2007. Afacerile pe care au reușit să și le pună pe roate, în ultimii ani, unii fruntași ai PL nu pot funcționa în Moldova fără voia lui Plahotniuc. Al treilea argument pentru care Dorin Chirtoacă nu va demisiona este orgoliul liderului PL, Mihai Ghimpu. Acest politician nu știe să cedeze fără „război”, fără să i se ia cu forța, iar din prea mult respect față de moșul său, Dorin Chirtoacă nu poate merge împotriva liderului PL.
Plahotniuc și clemența - incompatibile
Numai că Vlad Plahotniuc a demonstrat în câteva rânduri în ultimii ani că el nu manifestă clemență față de foștii parteneri, mai ales atunci când nu mai are nevoie de ei. El îî sugrumă. Pur și simplu. Tot ce acceptă să facă pentru ei, dacă sunt cuminți, este să-i lase să-și amenajeze celulele nu cu găleată, ci cu WC și poate chiar cu televizor. Mihai Ghimpu părea să fi înțeles asta la un moment dat, atunci când a fost arestat Dorin Chirtoacă. Acum, Chirtoacă a fost eliberat sub control judiciar, iar Mihai Ghimpu a început să se agațe din nou de un fir de ață. Mizează pe clemență. Crede că face politică mare. În realitate pur și simplu își joacă ultimul rol și se chinuie să întindă cât mai mult rămânerea lui Dorin Chirtoacă în libertate. Pentru că e naiv să crezi astăzi că justiția moldovenească poate achita pe cineva chiar și nevinovat, dar care are degetul pe declanșatorul care poate arunca în aer întreaga caracatiță construită cu migală aproape două decenii de actualul director al SRL Republica Moldova.
Vitalie Călugăreanu
Comentarii