Autoritățile de la București vor deschide 35 de secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile parlamentare din România, cu 12 mai multe față de alegerile din 2014.

În Republica Moldova vor fi repartizate 87.500 de buletine de vot, a anunțat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

La Chișinău vor fi deschise 12 secții de votare, la Bălți – 2, iar celelalte - în alte 21 de localități.

Ambasadorul Ioniță a precizat că 880 de cetățeni români din Republica Moldova s-au înscris pentru a vota prin corespondență, ceea ce reprezintă o premieră.

Pentru a putea vota, cetățenii români din Republica Moldova, pe lângă actul de identitate românesc, vor trebui să prezinte și un act eliberat de autoritățile moldovene (buletinul de identitate moldovenesc), care să demonstreze că au domiciliul în Republica Moldova: „Actele de identitate doveditoare ale cetățeniei române care vor fi valabile și care trebuie să facă dovada cetățeniei române, trebuie să fie însoțite și de acte doveditoare ale reședinței în străinătate. Cu alte cuvinte, alegătorii cu reședința în Republica Moldova se vor prezenta la secția de votare cu un document de identitate românesc însoțit, în mod obligatoriu, de un document oficial emis de autoritățile Republicii Moldova, din care să reiasă stabilirea reședinței cetățeanului respectiv pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat Ioniță.

La intrarea în secțiile de votare, actele românești vor fi scanate pentru a combate votul multiplu.

În total, România va deschide 417 secții de votare peste hotare, cu 123 mai multe decât la alegerile precedente. 

Dragoș Drăgan