Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat marți că s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării și Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitalele din subordinea diverșilor ordonatori principali de credite.

"În urma discuțiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienții de ierarhizare și nu în sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salarială ca și regulă generală. De la nivelul guvernamental și de la nivelul MS se va verifica și urmări modul de aplicare a Legii salarizării și Regulamentul de sporuri. De asemenea, în urma discuțiilor de astăzi cu sindicatele am convenit ca proiectul noii legi a sănătății să cuprindă foarte clar și indicatori de performanță care să facă referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel încât să ne asigurăm că toate spitalele vor asigura pentru pacienți medicamente, materiale sanitare și tot ce au nevoie", a anunțat Pintea, după aproape 11 ore de negocieri cu managerii de spitale și sindicatele din domeniu, potrivit Agerpres.

Sindicatele din Sănătate au anunțat că renunță la greva generală, programată pentru 11 mai.

Conform Mediafax, acordul încheiat marți prevede:

  • Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.
  • Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.
  • Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.
  • Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.
  • Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.
  • Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.
  • Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.