Igor Dodon se va întâlni mâine cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Anunțul a fost făcut de Dodon pe paginsa de Facebook. Întâlnirea urmează să aibă loc la Tighina, oraș aflat sub control comun, conform Acordului moldo-rus de încetare a focului din 22 iulie 1992.

Potrivit comunicatului de presă plasat pe pagina web a așa-zisei „administrații prezidențiale” de la Tiraspol, în cadrul vizitei sunt preconizate discuții despre relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, dar și o vizită la biserica cu hramul Alexandr Nevski și la Cetatea Tighina.

Cetatea Tighina a fost construită în unul dintre cele mai puternice orașe medievale ale Moldovei – Tighina, care a fost un important punct comercial. Iniţial a fost construiă ca o mică fortăreaţă de lemn, de Ştefan cel Mare și a fost fortificată cu piatră în timpul domniei lui Petru Rareş. În 1538, sultanul otoman Suleiman Magnificul a cucerit orașul și a redenumit-o Bender, denumire pe care o utilizează și rușii. Împreună cu cetăţile Hotin, Soroca, Orheiul Vechi şi Cetatea Albă, toate situate pe malul drept al Nistrului, alcătuia un sistem defensiv eficient pentru apărarea hotarelor Ţării Moldovei.

Anterior Igor Dodon spunea că Chișinăul ar trebui să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992 de la Nistru, iar în campania electorală Dodon a spus că vede soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea Moldovei. Krasnoselski nu s-a arătat impresionat de potențiala ofertă a lui Dodon, pledând pentru alipirea Transnistriei la Rusia.

Întâlnirea Dodon-Krasnoselski are loc cu câteva zile înainte de întâlnirea Dodon-Putin, care va avea loc pe 17 ianuarie, la Moscova. Atât Dodon, cât și Krasnoselski au declarat că pledează pentru soluționarea problemei transnistrene în cadrul formatului 5+2.

Costică Prepeliță