Opoziția pro-europeană, democrații și socialiștii din Moldova și-au anunțat candidații la alegerile parlamentare din februarie 2019, care se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt.

Maia Sandu (președinta PAS) este prima în lista blocului ACUM, fiind urmată de liderul PPDA, Andrei Năstase, dar și de mai mulți exponenți ai societății civile. Vlad Plahotniuc (lider PDM) este cap de listă la PDM, iar Zinaida Greceanîi (lider PSRM) - la PSRM. Președintele Igor Dodon, care declara anterior că va fi primul pe lista sociailștilor, nu se regăsește printre candidați. Asta după ce, în luna octombrie 2018, unul dintre liderii PDM, Andrian Candu, declara franc: „Igor Dodon nu va candida la aceste alegeri. (...) Președintele nu este un jucător politic, ci unul instituţional. (…) Eu cred că noi o să lămurim acest subiect într-un fel sau altul astfel încât dumnealui (Igor Dodon – n.n.) să nu fie participant activ la alegerile parlamentare”, declara Candu. Miercuri, la anunțarea candidaților PSRM, Dodon a declarat că nu a luat încă o decizie în privința înaintării candidaturii sale la alegerile parlamentare și că lista PSRM este una provizorie, care, „în termeni legali, poate fi modificată”.

Surprizele lui Plahotniuc

Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, este primul în lista națională a PDM, dar va candida și pe circumscripția uninominală Nisporeni (la baștină). El este urmat de premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu (finul său) și de secretarul general al PDM, Constantin Botnari, cunoscut ca fiind „mâna dreaptă” a lui Plahotniuc. În lista democraților nu se regăsesc mai mulți fruntași ai formațiunii inclusiv fostul președinte al PDM, Marian Lupu. În schimb, au fost incluse Otilia Drăguțanu, soția ex-guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei din perioada celebrei fraude bancare (Dorin Drăguțanu) și Silvia Radu, numită de Plahotniuc ministră a Sănătății în luna septembrie 2018. Aceasta din urmă declara, cu 6 zile în urmă, că nu va candida la alegerile parlamentare, deoarece „sunt prea multe reforme în proces” ca să-i rămână timp să se gândească „la faptul de a candida la parlamentare”.

Întrebată, miercuri, de ce a decis totuși să candideze, Silvia Radu a spus că-și dorește să continue reformele: „Nu fac parte din PDM, dar PDM mi-a făcut acum propunerea de a candida. (...) Am analizat oferta și am acceptat-o”, a explicat Silvia Radu. Presa de la Chișinău ironizează pe seama relației Silviei Radu cu guvernarea controlată de Plahotniuc, sugerând că liderul PDM nici măcar nu găsește de cuviință să o înștiințeze pe „apolitica” Silvia Radu cu privire la ceea ce urmează să i se întâmple. În 2018, ea a luptat, ca „independent”, pentru funcția de primar de Chișinău, dar nu a trecut nici în turul doi, chiar dacă holdingul mediatic al puterii a susținut-o masiv.

„Bomba” PL, dezamorsată „în zbor” spre blocul ACUM

În timp ce pe stânga pro-rusă și pe centrul oligarhic al eșichierului politic deciziile se iau într-o zonă opacă, fiind o surpriză chiar și pentru candidați, pe segmentul dreptei pro-europene au loc turbulențe. Liberalii, care își exprimaseră disponibilitatea de a intra în alegeri împreună cu blocul electoral ACUM (constituit din PAS și PPDA) au proferat critici dure la adresa acestuia. Asta după ce reprezentanții blocului ACUM le-au indicat liberalilor circumscripțiile în care pot să-și înainteze candidați. Este vorba de circumscripțiile Briceni, Fălești, Orhei, Taraclia, UTA Gagauz-Yeri, o circumscripție din regiunea transnistreană și una din diasporă. Președintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, a numit partidele din blocul ACUM „copii ai oligarhilor”, după care în polemică a intrat și noul lider al PL, Dorin Chirtoacă. Acesta a chemat liderii unioniști, inclusiv din societatea civilă, să-și unească forțele în jurul PL.

Cu câteva zile în urmă însă, la TV, Chirtoacă spunea că opoziția nu are nicio șansă „dacă nu-și va uni forțele într-un singur pumn” împotriva guvernării oligarhice: „Să nu procedăm ca în junglă – fiecare pentru el însuși, dar să găsim binele comun al celor care suntem împotriva regimului, pentru că regimul anume asta și vrea – Plahotniuc și Dodon asta vor - o puzderie de candidați pe centru-dreapta și, rupându-ne unii de la alții voturile, ei, pe stânga, să devină învingători – fie că e vorba de Partidul Socialiștilor, care e partidul de rezervă al lui Plahotniuc, fie că e vorba de PD+PSRM plus Partidul Șor și care mai sunt”.

În replică, Andrei Năstase, unul din liderii blocului electoral proaspăt înregistrat, a declarat că „ACUM este locul oamenilor necompromiși de modelul politic care a dus Moldova la faliment”.

Continuare pe DW