Primele altercații la Chișinău în fața Secției Nr. 6 de protecție a martorilor din cadrul IGP. Noul ministru de Interne, Andrei Năstase, a fost îmbrâncit de mascați și de șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, care a fost demis de noul Guvern.

Pânzari nu se supune noului Guvern, recunoscut la nivel internațional. El a declarat că ministrul său de Interne este Alexandru Jizdan, ministru în guvernul expirat al lui Pavel Filip.

Primii polițiști au trecut de partea noii puteri

Marți seară, un grup de polițiști, inclusiv șeful Direcției a 6-a din cadrul Inspectoratului Național de Investigație, Anatolie Macovei, a anunțat trecerea în subordinea noului șef al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Balan (numit de Guvernul Maia Sandu). Miercuri, dis-de-dimineață, trupe ale Brigăzii cu destinație specială „Fulger” și fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, au luat cu asalt Direcției protecția martorilor. Polițiștii care au recunoscut autoritatea noii conduceri au fost sechestrați în interiorul clădirii și somați să demisioneze. Ulterior, unul din ei a fost bruscat pe ușă afară, iar un altul a ajuns afară prin geam, pe sub obloanele trase.

La fața locului s-a deplasat noul ministru de Interne, Andrei Năstase, căruia nu i s-a permis să intre în clădire. El a adus o o funie pe care intenționa să urce la etajul doi, unde se aflau polițiștii care au declarant că sprijină noua conducere. „Nici mort nu scăpați de mine!”, le-a spus Năstase celor pe care îi consideră „uzurpatori”.

La usa instituției, Năstase s-a îmbrancit cu Alexandru Pînzari, care i-a blocat accesul în interior. În scurt timp, intrarea a fost blocată de un cordon de mascați. Năstase i-a promis lui Pânzari că respectivul va face pușcărie pentru complicitate la lovitură de stat.

Maia Sandu: „Fiecare acțiune ilegală din aceste zile înseamnă ani grei de pușcărie”

În legătură cu acest caz, noul prim-ministru Maia Sandu a susținut un briefing la care i s-a adresat personal lui Pînzari: „Îl somez pe cetățeanul Pânzari și pe toți cei care încalcă premeditat Constituția și execută ordine ilegale extrem de grave să înceteze imediat toate acțiunile de destabilizare a ordinii publice, intimidare și amenințare a oamenilor care se opun unui regim criminal. (…) Domnule Pânzari, sunt sigură că înțelegeți – fiecare acțiune ilegală a dvs. din aceste zile înseamnă ani grei de pușcărie pentru complicitate sau chiar participare la uzurparea puterii în stat. Sunteți gata să vă asumați acest lucru pentru un bandit?”.

Maia Sandu a chemat polițiștii să nu se supună ordinelor ilegale, iar cetățenilor le-a cerut „să rămână azi acasă”: „Știm cât de mare este tensiunea în societate și cât de puternică este dorința tuturor de a scăpa odată și pentru totdeauna de regimul lui Plahotniuc. Înțeleg că vreți să veniți în stradă și să le arătați că puterea este a poporului, că sute de mii de cetățeni sunt gata să apere Constituția Republicii Moldova și guvernarea legitimă. Însă, deocamdată, vă rog să păstrați calmul, să rămâneți acasă, pentru că noi ne dorim rezolvarea pașnică și democratică a acestei situații de criză. Vă rugăm – stați acasă astăzi. Noi încercăm pe toate căile legale și pașnice, cu ajutorul partenerilor internaționali, să oprim uzurpatorii. Dar să fim gata! Dacă ei vor merge la distrugerea totală a țării, noi, milioane de cetățeni, vom ieși să o apărăm!”, a menționat Maia Sandu.

Reacția lui Pînzari

La rândul său, Alexandru Pînzari, care le-a cerut jurnaliștilor să fie prezentat ca „șeful IGP”, a spus că angajații MAI care au recunoscut noua guvernare au fost suspendați din funcții. Potrivit lui,„intervenția polițiștilor a fost necesară în strictă conformitate cu legea” după ce „cei 6 polițiști care și-au exprimat public viziunile politice au încălcat jurământul polițistului”. Poliția a explicat că subdiviziunea din care fac parte cei șase angajați care susțin Guvernul Maia Sandu, posedă informații care cad sub incidența secretului de stat și gestionează dosare ale persoanelor aflate sub protecție. Prin urmare, ar fi fost necesară intervenția polițiștilor „pentru a preveni unele incidente care ar pune în pericol viața și securitatea martorilor, dar și scurgerile de informații care eventual pot apărea în spațiul public”.

Un alt comandant de brigadă din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare Chișinău, Dumitru Dermenji, și-a anunțat miercuri dimineață demisia, în semn de protest față de guvernul Filip. Anunțul a fost făcut de noul ministru de Interne, Andrei Năstase: „A făcut-o în aplauzele întregului efectiv. Îndemn tot efectivul acestei brigăzi să vină alături de mine, alături de șeful IGP, Gheorghe Balan. Aveți încredere - acest puci va fi stârpit”, a menționat Năstase.

Reacțiile internaționale nu mai contează?

Marți seară, în cadrul unei emisiuni televizate, vicepreședintele democraților, Andrian Candu, a avertizat-o pe Maia Sandu să nu îndrăznească să intre în clădirea Guvernului. „I-aș sugera să nu facă asta, pentru că ar putea să se ajungă la escaladare”, a declarat Candu. „Ați observat că noi, (democrații – n.n.) nu intrăm în Parlament? Pentru că eu aș putea să intru, în calitatea de deputat”, a spus Andrian Candu, care este finul liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Mai mult, el a adăugat că nu va conta nici „avizul urgent” pe care îl va da, la 21 iunie, Comisia de la Veneția ca răspuns la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Potrivit lui Candu, decizia Comisiei de la Veneția „nu va avea impact juridic” și a precizat că în Republica Moldova pot fi luate în considerare doar deciziile Curții Constituționale.

Întârzie transferul puterii pentru a se pune la adăpost?

Între timp, marți noaptea, încă un avion privat (business jet) a decolat de pe Aeroportul internațional Chișinău, după ce, în ultimele zile, au mai avut loc câteva astfel de zboruri despre care autoritățile refuză să ofere informații. Aeronava care a decolat marți noaptea din Chișinău a aterizat pe aeroportul Larnaca din Cipru, după miezul nopții. Este vorba de o aeronavă privată Learjet 31A, care poate transporta până la 8 persoane la bord.

Comunitatea internațională continua să transmită mesaje de susținere a noului Guvern de la Chișinău. Coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru monitorizarea Republicii Moldova, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin și-au exprimat „profunda îngrijorare privind situația din țară” și au numit noul Guvern ca fiind unul „complet operațional”: „Țara a fost scufundată într-o stare de confuzie juridică și politică urmare a interpretării de către Curtea Constituțională a termenului-limită pentru crearea unui guvern și dizolvarea Parlamentului, în timp ce se ajungea la un acord politic ce a condus la formarea unei coaliții de guvernare și învestirea unui Guvern complet operațional”, menționează coraportorii APCE.

„Vom aștepta emiterea unui aviz urgent de către Comisia de la Veneția cu privire la aspectele juridice ale acestor ultime decizii. Între timp, îndemnăm toate forțele politice să manifeste reținere și să respecte principiile democratice și voința poporului”, se mai arată în mesajul citat.

Mutări de ultim moment din partea guvernului Filip

Marți seară, guvernul expirat al lui Pavel Filip s-a întrunit inopinat și a decis mutarea Ambasadei Republicii Moldova în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și a aprobat din nou vânzarea terenului fostului Stadion Republican, pentru ca SUA să-și construiască acolo o nouă ambasadă. „Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să le blocheze permanent încearcă să preia în mod ilegal puterea”, a declarat Pavel Filip. Același guvern a mai aprobat odată tranzacția cu stadionul, iar Parlamentul precedent a aprobat o lege specială în acest sens, dar aceasta a fost respinsă de președintele Igor Dodon.

MAE român a emis o atenționare de călătorie în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o avertizare în care informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Moldova că există posibilitatea apariției unor manifestații publice de protest, în principal în municipiul Chișinău. În legătură cu aceasta, Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea mulțimilor, în special a demonstrațiilor și acțiunilor de protest și respectarea instrucțiunilor primite din partea instituțiilor de asigurare a ordinii publice. Iar cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele Ambasadei României la Chișinău +373 68 33 63 63, Consulatului General al României la Cahul +373 60 20 09 25 și Consulatului General al României la Bălți +373 68 19 50 06.

Ipoteză: Kovesi, procuror general în Republica Moldova?

Marți, în ședință plenară, noul Parlament al Republicii Moldova, nerecunoscut de Curtea Constituțională, dar recunoscut de UE, SUA și Rusia, a votat în prima lectură un proiect privind revenirea la sistemul electoral proporțional (de la sistemul mixt impus, în 2017, de PDM+PSRM+PPEM contrar recomandpărilor Comisiei de la Veneția) și a operat amendamente la legislație prin care a permis persoanelor care nu dețin cetățenia Republicii Moldova să candideze la funcția de procuror general. După votarea acestei modificări, în presa de la Chișinău a apărut ipoteza privind posibila preluare temporară a funcției de procuror general în Republica Moldova de către fosta șefă a DNA din România, Laura Codruța Kovesi. Nu există însă nici o confirmare în acest sens.