La o lună de la instalarea în funcție, Igor Dodon vrea împuterniciri sporite și anunță că va încerca să le dobândească prin referendum.

„Vreau un singur drept suplimentar - posibilitatea de a dizolva Parlamentul. Voi propune această modificare a Constituţiei în Parlament. Deocamdată este vorba despre acordarea unui drept special de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Dodon.

El consideră că Moldova ar trebui să fie republică prezidențială: ”Pentru Republica Moldova forma prezidențială ar fi mai bună”, crede Dodon.

”Vom merge la referendum național pentru a dizolva acest Parlament și pentru organiza alegeri parlamentare anticipate”, a adăugat el.

Încă un referendum

El a anunțat marți seara, în cadrul unei conferințe de presă, că deputații socialiști au format deja grupul de lucru care intenționează să declanșeze un referendum pentru anularea legii prin care miliardul furat din sistemul bancar a fost pus pe umerii cetățenilor.

Dodon a reiterat că se pronunță pentru denunțării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a prezentat niște cifre din care reiese că în ultimii doi ani exporturile spre UE au scăzut cu aproximativ 3%. 

A întors-o cu gazul

În privința datoriei regiunii transnistrene la gazele naturale (de aproximativ 6 miliarde $), pe care la Moscova o punea pe seama Moldovei, Dodon a insinuat că analiștii și jurnaliștii nu i-au înțeles declarația și au interpretat: ”Este vorba de relația dintre doi agenți economici – „Gazprom” și „Moldova-Gaz”, la care Gazprom deține 50% din acțiuni”.

Vrea respect pentru instituția prezidențială, dar sfidează CC

Igor Dodon a cerut oponenților politici respect față de instituția prezidențială, dar a dat dovadă de lipsă totală de respect față de hotărârea de marți a Curții Constituționale prin care a este obligat să numească candidatura la funcția de ministru la propunerea șefului Executivului: ”N-o să acceptăm miniștri pe criterii politice”, a declarat Dodon, referindu-se la candidatura PL la fotoliul de ministru al Apărării: ”Guvernarea are două soluții – să înghită și să tacă sau să adune 67 de deputați și să înceapă procedura de demitere prin referendum”, a spus Dodon, precizând că el este pregătit de un astfel de scenariu.

În privința lui Plahotniuc – tăcere

Președintele a evitat să vorbească despre Vlad Plahotniuc, chiar dacă jurnaliștii i-au cerut de două ori să descrie relația cu oligarhul-șef. Tot ce a reușit să spună Dodon despre Plahotniuc a fost: „el este președintele PDM”.

Relațiile cu România – ca pe vremea lui Voronin

În ceea ce privește relațiile cu România, deși a spus că nu există nici o problemă cu excepția subiectului unirii, Dodon a spus că va readuce în discuții subiecte care au fost întotdeauna dificile și erau invocate de comunistul Vladimir Voronin – semnarea unui Tratat de bază și a Tratatului de frontieră cu România.

Dodon a spus că după vizita pe care o va întreprinde, pe 6 și 7 ianuarie, la Bruxelles, ar vrea să meargă în vizită la București și la Kiev. Iar atunci când jurnaliștii i-au sugerat că s-ar putea ca la București să nu-l aștepte nimeni, Dodon a  spus că va discuta la București cu cei care îl vor primi, făcând referire la”guvernul roșu” de la București.

Dragoș Drăgan