Președintele Igor Dodon a inițiat luni procedura de contestare a rezultatelor concursului de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. 

Potrivit lui Dodon, ”la bază stau normele de drept ce stabilesc procedura și limitele desfășurării concursului care au fost sfidate de către Consiliul Superior al Procurorilor”: ”Încălcările procedurale pe care le invoc: Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor să candideze la această funcție. Deși legea prevede că membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor urmau a fi detașați de la locul de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce pune la îndoială obiectivitatea și imparțialitatea acestora din simplu motiv că au fost direct subordonați lui Eduard Harunjen”, spune Dodon.

Potrivit lui, preşedintele ţării, conform legii, este persoană direct responsabilă de numirea unui procuror general: ”Reiterez: în această funcție trebuie să ajungă o persoană compatibilă cu funcţia deţinută, în mod transparent. Voi depune toate eforturile legale pentru a realiza acest obiectiv”, a asigurat Igor Dodon.

Săptămâna trecută, aflat la Moscova, președintele a declarat în cadrul unei întruniri cu studenții de la Moscova că va contesta decretul de numire a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general. Atunci, Dodon a spus că ”procurorul general trebuie să fie „o persoană normală”, care să acționeze conform prevederilor legii, nu să fabrice dosare la comandă prin telefon”.

Fostul președinte Nicolae Timofti a semnat decretul de numire a lui Eduard Harunjen în funcţia de procuror general la 8 decembrie 2017.

Mariana Tabuncic