Președintele PPE, Joseph Daul, și președintele ALDE, Hans van Baalen, au semnat un apel comun în care solicită instituțiilor Uniunii Europene să reevalueze Acordul de Asociere UE-Republica Moldova și să stopeze orice finanțare pentru Moldova.

ALDE și PPE atenționează asupra devierii de la principiile statului de drept și asupra încălcării standardelor democratice în Republica Moldova. „În loc să crească nivelul de trai în țară și să deschidă calea spre prosperitate a cetățenilor, Partidul Democrat (PDM) și liderul său Plahotniuc, alături de socialiștii (PSRM), au ales să întărească autocrația", se arată în apelul citat.

„În ultimele luni, alianța PDM-PSRM și-a intensificat acțiunile de intimidare a și hărțuire a a adversarii politici cu viziuni pro-europene. PDM-PSRM au sfidat recomandările Comisiei de la Veneția și au schimbat sistemul electoral. PPE și ALDE denunță cu fermitate utilizarea justiției în anihilarea opoziției, inclusiv în cazul primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședinte al Partidului Liberal. Orice abuz trebuie investigat, iar cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției, dar avem mari îndoieli că sistemul judiciar moldovenesc, controlat de Plahotniuc și alianța PDM-PSRM, va putea asigura un proces transparent, echitabil și să emită un verdict imparțial. Dimpotrivă, vedem declinul libertății presei, abuzurile instituțiilor statului și vedem cu este suprimată societatea civilă. Guvernul moldovean, sub conducerea PDM-PSRM și a lui Plahotniuc, au pus în pericol principalele realizări din ultimii ani ale poporul moldovean. Aceasta a făcut ca Moldova să nu mai fie campionul Parteneriatului Estic”, se arată în apelul citat.

„Astfel, PPE și ALDE cheamă instituțiile UE, inclusiv Serviciul European de Acțiune Externă și Consiliul Europei, să evalueze imediat devierea Moldovei de la principiile statului de drept și de la standardele democratice, să oprească orice finanțare din partea UE, iar de acum încolo să condiționeze foarte strict orice asistență financiară pentru această țară. De asemenea, PPE și ALDE solicită o reevaluare cât mai urgentă a Acordul de Asociere UE - Republica Moldova”, se arată în apelul comun al președinților PPE și ALDE.