Victor Ponta a fost decorat la Chișinăul cu cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” la congresul Partidului Democrat, a cărui conducere a fost preluată azi de controversatul oligarh, Vlad Plahotniuc.

Decretul pentru oferirea acestei distincţii a fost semnat de către fostul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care, săptămâna aceasta, și-a cerut scuze public de la Vlad Plahotniuc că nu l-a confirmat în ianuarie 2016, în funcția de prim-ministru.

Premierul moldovean Pavel Filip a fost cel care i-a înmânat Ordinul Republicii lui Victor Ponta, nu înainte să-l laude pe acesta pentru tot ce a făcut în relaţiile dintre cele două state.

„Mă bucur că lucrurile bune au ajuns la oamenii din Republica Moldova. În anii următori veţi avea la Bucureşti oameni care vă sunt alături şi la bine, şi la rău”, a declarat Ponta.

Congresul PDM l-a ales pe controversatul oligarh Vlad Plahotniuc în funcția de președinte al formațiunii în locul lui Marian Lupu, care a renunțat la funcție de bună voie, iar premierul Pavel Filip a preluat de la Plahotniuc funcția partinică de prim-vicepreședinte al PDM.

"Votul dumneavoastră pentru mine este o responsabilitate uriașă. Vă mulțumesc pentru curajul de a porni la un drum greu, pentru că nu v-am promis un drum ușor. Vreau să am energia pe care deja mi-o cunoașteți", a declarat Vlad Plahtoniuc dupa ce a fost ales președinte al PDM prin vot unanim.

Plahotniuc a explicat că a fost contact de mai mulţi reprezentanţi locali ai PD şi rugat să candideze la preşedinţia partidului. El a declarat că viziunea de ţară trebuie să fie orientată spre interiorul Moldovei, nu spre exterior şi că va lansa o campanie ca oamenii să rămână în Republica Moldova. El a mai declarat că depolitizarea instituțiilor de drept ale statului se poate realiza prin schimbarea de mentalitate şi că nimeni nu mai trebuie să se simtă protejat atunci când face ilegalităţi.