Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia din funcția de judecător și de președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova. Anunțul a apărut pe pagina web a Curții. Demisia magistraților CC a fost cerută atât de noua guvernare, cât și de societatea civilă, după ce judecătorii și-au revăzut deciziile pronunțate în perioada 7-9 iunie, privind necesitatea dizolvării Parlamentului, ilegalitatea învestirii noului Guvern și suspendarea președintelui Igor Dodon.

Val de demiteri și la Guvern. Funcționarii publici, care au deservit politic regimul oligarhic al lui Vlad Plahotniuc, sunt demiși. Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a fost eliberată din funcție în baza cererii depuse. A fost demis directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, fiind dispusă o anchetă de serviciu la această instituție. De asemenea, a fost demis șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, și au fost acceptate cererile de demisie ale ambasadoarei Republicii Moldova în SUA, Cristina Balan, și secretarului general din MAI, Simion Carp.

Premierul Maia Sandu a transmis un mesaj „tuturor funcționarilor responsabili de administrarea banului public și administrarea proprietății publice”: „Nu luați decizii ilegale! Aceste lucruri nu vor mai fi tolerate!”.

Maia Sandu: La „MoldovaGaz” se cumpără Jeepuri într-o veselie

În acest sens ea a menționat că dispune de informații conform cărora SA „MoldovaGaz” (la care este acționar și Guvernul Republicii Moldova) ar fi făcut, în ultimele zile, „achiziții de lux” de un milion de euro: „Am aflat că la MoldovaGaz se cumpără Jeepuri într-o veselie. Bănuiesc că foarte curând vor veni și vor ruga să includă aceste cheltuieli în tarifele pe care le achită cetățenii. Vă rugăm să încetați aceste achiziții de lux”, a mențonat Maia Sandu. Premierul i-a cerut noului ministru al Economiei să se intereseze „cu ce se ocupă acolo reprezentanții Guvernului” – fiind vorba și de un secretar de stat (încă în funcție) de la Ministerul Economiei, promovat de PDM.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat joi că benzinăriile duty free, magazinele, barurile și restaurantele duty free, amplasate la intrarea în Republica Moldova și în regiunea transnistreană, vor fi interzise. În acest sens, va fi elaborat, în regim de urgență, un proiect de lege prin care să fie stopată activitatea acestor unități comerciale care aparțineau până nu demult lui Ilan Șor, principalul figurant în dosarul fraudei bancare din 2014. Potrivit presei de la Chișinău, cu puțin timp înaintea capitulării politice a PDM, Ilan Șor și familia sa și-au vândut afacerile duty free.

Urmează și alte demiteri

Tot joi, premierul a cerut demisia conducerii „Poştei Moldovei” şi a dispus o anchetă de serviciu la „Moldtelecom” şi „Metal Feros”. Potrivit premierului, conducerea „Poștei Moldovei” „nu-şi îndeplineşte obligaţiunile contractuale în raport cu presa scrisă”, această instituţie fiind „implicată, de-a lungul timpului, în cazuri grave de trafic cu anabolizante şi alte situaţii”.

În ceea ce privește companiile „Moldtelecom” şi „Metal Feros”, Maia Sandu a spus că „aceste două companii de stat au fost folosite de regimul precedent pentru finanţarea partidelor, fiind astfel delapidate. În loc să contribuie la consolidarea proprietăţilor publice, aceste companii au fost administrate în defavoarea statului”, a spus premierul.

Structurile paramilitare ale lui Plahotniuc, scoase din instituțiile statului

Totodată, Maia Sandu a cerut MAI și Ministerului Justiției să elaboreze un proiect de lege care să prevadă trecerea instituțiilor statului sub paza MAI. „Este inadmisibil ca instituțiile statului în continuare să fie „apărate” de structurile paramilitare subordonare lui Plahotniuc”, a precizat premierul cu referile la firmele de securitate care asigură momentan paza instituțiilor statului. Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a spus că va recurge imediat la îndeplinirea acestei dispoziții.

Curățenie la CEC?

La rândul său, Parlamentul a simplificat procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Astfel, membrii CEC vor putea fi demiși de autoritatea care i-a numit în funcție, fără să mai fie nevoie ca demisia să fie confirmată de instanțele de judecată. Momentan, CEC este compusă din 9 membri, unul fiind desemnat de șeful statului, iar ceilalți 8 de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției. Democrații (deja în opoziție), care au acum cei mai mulți oameni în CEC, spun că noua majoritate parlamentară „încălcă grav normele democratice prin preluarea, fără nicio jenă, a controlului politic asupra Comisiei Electorale Centrale”.

Documente privind jaful bancar, secretizate și puse la „adăpost” în sertarele procurorilor

Miercuri, 18 iunie, președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Alexandru Slusari, care investighează furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, a șocat opinia publică spunând că toate actele comisiilor care au investigat hoția în precedentele două legislaturi au fost ridicate de procurori din arhiva Parlamentului. Slusari are confirmări oficiale în acest sens. „Nu există niciun document al comisiilor Reidman (2013) și Răducan (2015)”, a precizat el.

A doua zi, joi, Slusari a comunicat că a fost telefonat de procurorul general, Eduard Harunjen, care a promis că va încerca să afle unde sunt documentele ridicate de Procuratura Generală în mai 2015 de la arhiva Parlamentului: „M-a telefonat personal Harunjen. A fost foarte amabil. S-a interesat când și cine a ridicat documentele din Parlament. A promis că se va documenta unde se află toate actele, pentru a ni le pune la dispoziție. A promis că ne va oferi informația privind ancheta furtului miliardului și am discutat cum membrii Comisiei de anchetă ar putea avea acces la versiunea integrală a raportului „Kroll 2”, a comunicat Slusari.

Unde este Plahotniuc?

La rândul său, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a oferit joi detalii despre modul cum a părăsit oligarhul Vlad Plahotniuc Republica Moldova: „A părăsit Moldova pe data de 14 iunie, cu un automobil de marcă Mercedes, prin regiunea transnistreană. A ajuns într-un oraș din Ucraina, a luat un avion și a zburat într-un alt oraș din Ucraina, iar de acolo a plecat la Londra”, a spus Năstase. El susține că Plahotniuc și-a comandat în prealabil un avion privat, care l-a așteptat pe Aeroportul din Chișinău: „Dar, probabil, de frică să nu fie oprit, a renunțat la acea  cursă charter și a plecat prin Ucraina”, a comunicat ministrul de Interne.