Președintele Republicii Moldova și liderii celor trei forțe politice parlamentare, care au învestit Guvernul Maia Sandu, cheamă cetățenii în stradă la „marșul poporului”. Acesta ar urma să se desfășoare duminică, începând cu ora 11.00, în fața Parlamentului.

Manifestația, anunțată ca fiind una pașnică, se consideră a fi periculoasă în condițiile în care vechea guvernare nu cedează puterea, nu eliberează clădirea Guvernului, iar structurile de forță rămân în subordinea guvernului expirat.

De Duminica Mare, la „marșul poporului”

Președintele Igor Dodon a chemat cetățenii să vină de Duminica Mare în fața Parlamentului pentru a participa la „un miting și un marș al poporului – o manifestație pașnică, în sprijinul noii majorități parlamentare și a noului Guvern”: „Cu cât mai mulți vom fi, cu atât mai repede va avea loc transmiterea pașnică a puterii. Vă îndemn, de Duminca Mare, toți la adunare”, a spus Dodon.

„Duminică, la ora 11, vă chemăm în fața Parlamentului. Veniți din toate colțurile țării într-un marş al poporului ce a câştigat în faţa dictaturii. Datorită votului dumneavoastră, dictatorul a căzut. Avem un Parlament ligitim şi un Guvern învestit datorită votului din 24 februarie. Din păcate, uzurpatorul refuză să respecte dorinţa poporului. Plahotniuc ignoră şi recomandările partenerilor internaţionali. Este foarte grav că şi judecătorii Curții Constituţionale îl ascultă orbește, încălcând Constituţia. Fiți vigilenți, pentru că regimul lui Plahotniuc va face tot ce-i stă în puteri ca să vă împiedice să participați la marș. Veniți din timp la rude și rămâneți peste noapte în oraș. Luați-i cu mașina pe cei care nu au cu ce ajunge. Vor reuși să oprească mașinile? Atunci noi vom veni pe jos! Ei vor auzi fiecare pas al nostru și vor vedea că Moldova nu este a lor, ci a oamenilor și a copiilor Moldovei”, a declarat noul premier Maia Sandu, lidera PAS.

Ea le-a transmis un mesaj și polițiștilor: „Vă rugăm să păstrați ordinea publică și să vă asigurați că nici un cetățean al acestei țări nu va avea de suferit. Noi vom organiza un marș pașnic, iar orice provocare va fi pe responsabilitatea regimului”, a adăugat Maia Sandu.

„Duminică, ieşim împreună la o acţiune extrem de importantă pentru ţara noastră - la un mare marş al poporului, pentru că anume poporul vrea altceva, vrea siguranţă, libertate şi bunăstare. Vrea stat de drept și democrație autentică. Vrea să ştie ce va fi mâine. Să dăm dovadă de curaj, demnitate şi determinare”, a spus, la rândul său, Andrei Năstase, ministru de Interne în noul Guvern și lider PPDA.

Șefii din poliție le cer subalternilor să respecte Constituția

Pe de altă parte, șeful adjunct al Poliției naționale, Gheorghe Cavcaliuc, a chemat polițiștii să rămână „devotați statului și cetățenilor”. „Înțeleg și văd cum diferiți actori politici încearcă, prin diferite metode, inclusiv nu cele mai sincere și corecte, să vă influențeze, să vă demoralizeze, pentru ca voi să aveți careva dubii în actuala conducere a IGP, MAI și Guvernul Republicii Moldova”. El le-a cerut polițiștilor să nu se lase provocați și să respecte „cu sfințenie Constituția, legislația și jurământul”, iar la finalul mesajului le-a dedicat o poezie, scrisă de el, despre „polițistul devotat”.

Și Centrul Național Anticorupție a venit cu o reacție la situație politică din țară. CNA a anunțat că este un organ apolitic și activează în strictă conformitate cu Constituţia Republicii Moldova. „În activitatea noastră, aplicăm necondiționat toate hotărârile Curții Constituționale, chiar dacă unele din ele, în anumite situații, au făcut imposibilă tragerea la răspundere a unor persoane. În situația crizei actuale, atragem atenția că nimeni nu poate să-și asume dreptul de a decide, în mod arbitrar, pe care din hotărârile Curții Constituționale să le respecte și pe care nu. Sfidarea principiilor de aplicare necondiționată a Hotărârilor Curţii este un precedent periculos”, se arată în comunicatul CNA.

Asta în condițiile în care vechea guvernare „se baricadează” în spatele unor hotărâri ale Curții Constituționale (formată din judecători selectați din fracțiunea parlamentară a PDM, inclusiv nașa oligarhului Plahotniuc, Raisa Apolski), care a interpretat calendarul firesc (stabilind că „trei luni” date de Constituție pentru învestirea noului guvern nu înseamnă trei luni, ci 90 de zile), a suspendat șeful statului și i-a transmis premierului guvernului expirat atribuții de președinte interimar. Acesta, la rândul său, a dizolvat Parlamentul ales la 24 februarie 2019 după ce noul Legislativ reușise să învestească un nou Guvern.

Dualitate de putere

Președinta Comisiei Electorale Centrale a comunicat că a recepționat decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului, semnat de prim-ministrul în exercițiu Pavel Filip și documentul în care se menționează data de 6 septembrie 2019 pentru scrutinul anticipat. CEC ar urma să ia o decizie în privința anticipatelor „la ședința următoare”.

Noua guvernare nu recunoaște autoritatea Curții Constituționale. Potrivit unei declarații a Parlamentului din 9 iunie 2019, „hotărârile Curții Constituționale, luate începând cu 7 iunie 2019, poartă un caracter arbitrar și neconstituțional, fiind dictate de o minoritate politică”. Pe de altă parte, vechea guvernare nu recunoaște legalitatea noului Guvern, chiar dacă acesta a fost recunoscut de comunitatea internațională.

Ministrul Economiei avertizează: „Se scot banii din Moldova!”

Joi, noul ministru al Economiei de la Chișinău, Vadim Brânzan, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a atenționat că noul Guvern a intrat în posesia unor informații despre „extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat - în numerar și prin transferuri către conturi off-shore”. Brânzan a spus că va fi făcut un audit detaliat al tuturor tranzacțiilor de acest fel. El a avertizat funcționarii publici implicați în astfel de tranzacții că vor fi trași la răspundere indiferent de poziția pe care o ocupă. Oficialul a făcut apel către toți funcționarii și managerii companiilor de stat, către organele de monitorizare și combatere a crimelor economice „să dea dovadă de prudență și să se abțină de la efectuarea tranzacțiilor cu caracter dubios sau ilegal”.

PDM caută sprijin la Washington

Presa de la Chișinău scrie că vicepreședintele PDM, Andrian Candu, ar efectua o vizită inopinată la Washington în legătură cu criza politică din Moldova. Vizita coincide cu un amplu articol apărut în „The Washington Post” în care, între altele, se menționează că „Moldova are acum șansa de a-și curăța sistemul politic, dar are nevoie de mai mult sprijin decât ceea ce a primit până acum de la guvernele occidentale, inclusiv din partea administrației Trump”. Potrivit sursei citate, „administrația Trump nu ar trebui să se lase păcălită de strategia lui Vlad Plahotniuc, care intenționează să convingă Washingtonul că partidul său este pro-occidental”.

Ambasador rechemat

În ajunul vizitei lui Andrian Candu la Washington, noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a rechemat-o pe Cristina Balan, ambasador în Statele Unite ale Americii, la Chișinău, pentru consultări. „De asemenea, am informat autoritățile americane despre decizia respectivă și motivele ei, menționând că din acest moment orice demersuri întreprinse de către dna Ambasador Balan nu reprezintă poziția autorităților moldovenești legitime”, a menționat Nicu Popescu. Cristina Balan a fost desemnată ambasadoare a Republicii Moldova la Washington în 2018, anterior ea deținând funcția de vicepreședintă a Partidului Democrat.