Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a declarat luni drept "neconstituțional" partidul prorus al oligarhului fugar Ilan Șor.

Ilan Șor se află în spatele unui val de manifestații antiguvernamentale, constatând că această formațiune politică a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova, conform Deschide.md, Newsmaker și Reuters, citate de Agerpres.

Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat astfel în cazul unei sesizări depuse de guvernul de la Chișinău privind scoaterea în afara legii a formațiunii politice fondate și conduse de Ilan Șor, acuzat de Occident și de Chișinău că încearcă să destabilizeze Republica Moldova, în timp ce SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva sa.

Potrivit președintelui CCM, Nicolae Roșca, de la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul "ȘOR" se consideră dizolvat și niciun act adoptat după pronunțarea hotărârii Înaltei Curți nu are valoare juridică.

Totodată, reprezentanții Partidului "ȘOR" care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-și exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia altor grupuri parlamentare.

La fel, listele candidaților supleanți în parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în parlament atribuit Partidului "ȘOR" devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională nu va valida în acest sens niciun mandat.

Decizia CCM a fost luată în conformitate cu punctul patru al articolului 41 din Constituția Republicii Moldova care prevede că "partidele și alte organizații socio-politice ale căror scopuri sau activități sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale".

Ministerul moldovean al Justiției va înființa o comisie specială pentru a finaliza toate procedurile legale de lichidare a partidului.

Ședințele Curții Constituționale în problema constituționalității Partidului "ȘOR" au început la 10 mai și au durat timp mai bine de o lună. În toată această perioadă, părțile au fost invitate să-și prezinte pozițiile, argumentele, pledoariile și replicile finale.

Printre argumentele reprezentanților guvernului de a scoate acest partid în afara legii, Deschide.md menționează faptul că "membri ai Partidului "ȘOR" ar fi mituit alegători și protestatari, formațiunea respectivă ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin, ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului etc".

De cealaltă parte, apărătorii Partidului "ȘOR" au negat acuzațiile aduse de avocatul guvernului. Avocații formațiunii au menționat că acestea toate sunt motivate politic și au acuzat reprezentantul guvernului că folosește unele informații care fac parte din alte dosare și la care avocatul guvernului nu ar trebui să aibă acces. La ședințele Curții Constituționale au fost prezenți deputații partidului - Marina Tauber și Denis Ulanov. Mai mult, reprezentanții partidului au cerut ca și Ilan Șor să intervină prin video-call în cadrul ședinței, dar acest lucru nu a fost acceptat de către magistrații Curții Constituționale.

De asemenea, în cadrul uneia dintre ședințe avocații Partidului "ȘOR" au cerut să fie audiată șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, având în vedere că o serie de probe, care se află la Procuratură, au fost înaintate Curții Constituționale, dar pe marginea cărora nu ar fi existat o decizie judecătorească. Astfel, spun avocații partidului, nu a fost respectată prezumția nevinovăției.

Partidul "ȘOR" este urmașul de drept al formațiunii "Ravnopravie", preluată de către omul de afaceri Ilan Șor. În anul 2015, Ilan Șor a câștigat alegerile locale și a devenit primar de Orhei, amintește Deschide.md.

În anul 2016, Ilan Șor a fost ales președinte al partidului "Ravnopravie", condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un susținător înflăcărat al Federației Ruse. Patru luni mai târziu, formațiunea își schimbă denumirea în partidul politic "ȘOR".Î

n alegerile parlamentare din 2019 și 2021, Partidul "ȘOR" a intrat în parlament: în prezent grupul său parlamentar deținând 5 mandate. Președintele formațiunii, Ilan Șor, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani în dosarul "Frauda Bancară", dar a scăpat deplasându-se pe teritoriul statului Israel, unde se află și în prezent, conform Deschide.md.

Șor nu a comentat deocamdată decizia Curții Constituționale, dar vicepreședintele partidului, Marina Tauber, a condamnat procedurile judiciare.

"Oricum vom fi la putere cu echipa noastră. Pentru noi, acest proces rușinos este o experiență", a spus ea. "Cetățenii trebuie să aibă dreptul de a alege liber. Echipa noastră va lupta pentru tot ce este bun pentru Moldova", a adăugat ea.

Șor a negat anterior că protestele ar fi făcut parte din încercări de destabilizare a Republicii Moldova sau dintr-o amenințare rusească și a acuzat-o pe Maia Sandu că duce Moldova spre faliment.

După decizie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis printr-un comunicat de presă că este o decizie așteptată de societate, pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul. 

„Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”, a declarat Maia Sandu. 

Ea a menționat și că cetățenii Republicii Moldova și-au apărat mereu libertatea și au cerut lege egală pentru toți.

„Republica Moldova trebuie să devină un stat care sancționează și îi împiedică pe corupți să utilizeze statul și banul public în interes personal. Moldovenii își doresc un stat care să-i protejeze de hoți și să facă dreptate. Doar un stat curățat de cei care îl fură poate oferi bunăstare cetățenilor săi”, a conchis președinta.