Știri

Moldova se sufocă din cauza pandemiei. „Să ne rugăm!”... fără mască
Republica Moldova înregistrează noi anti-recorduri la infecția cu COVID-19. Este cea mai afectată țară din Europa raportat la numărul de locuitori. De o săptămână, numărul cazurilor noi de infectare este în creștere și depășește zilnic cifra de 400 (la puțin peste o mie de teste efectuate). Medicii se așteaptă la o agravare a situației și atenționează că „Chișinăul se sufocă în COVID, iar locuri în spitale aproape că nu mai sunt”. Autoritățile dau vina pe oameni, acuzându-i că ignoră măsurile de protecție. Pe de altă parte, în încercarea de a salva economia, Guvernul a relaxat mai multe restricții, inclusiv în ceea ce privește organizarea petrecerilor. Biserica (cu o cotă de încredere de 85%) s-a plasat de partea opusă a baricadei, ignoră pandemia și organizează „drumul crucii” în jurul Moldovei cu enoriași care „nu cred în medici, ci în Domnul Isus Hristos”, pentru care masca de protecție înseamnă „botniță pentru câini” și care cred că noul coronavirus poate fi tratat servind regulat rachiu.

Dacă Krasnoselski este „președinte”, cine este Igor Dodon?
Cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, Igor Dodon este acuzat din nou, de către opoziție, de trădare de patrie. La două săptămâni după ce poliția moldovenească i-a gazat și târât cu fața pe asfalt pe combatanții care au luptat, în 1992, pentru integritatea teritorială a Moldovei (urmare a unui protest la care au cerut să fie tratați gratis în instituțiile medicale), președintele pro-rus Igor Dodon s-a întâlnit cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pe care l-a numit „președintele Transnistriei”: „Astăzi a avut loc a şaptea noastră întâlnire, cu Vadim Nikolaevici (Krasnoselski), cu președintele Transnistriei”… Așa l-a prezentat Dodon pe șeful administrației separatiste.

Guvernul controlat de Igor Dodon rămâne în picioare
Opoziția de la Chișinău a ratat șansa de a demite Guvernul controlat de președintele pro-rus Igor Dodon. După dezbateri lungi și tensionate în cadrul ședinței Parlamentului, moțiunea de cenzură a opoziției a căzut.

Intoxicare și propagandă în gestionarea crizei COVID-19 în Republica Moldova
Republica Moldova continuă să fie una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia COVID19. Neîncrederea în gravitatea pandemiei a fost și este alimentată nu doar de mesajele și campaniile de dezinformare provenite pe filiera rusească, dar și de preluarea și promovarea acestora de politicieni foarte vizibili, precum președintele Igor Dodon și membri ai Partidului Socialist, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, presa mainstream pro-rusească sau nenumărate site-uri obscure cu profil religios sau naționalist. Împreună, acești actori au susținut nu doar narative antieuropene și pro-rusești, dar și adevărate teorii ale conspirației.

CC: Amenzile (de 22 500 lei) aplicate persoanelor fizice în perioada stării de urgență, neconstituționale
„Se declară neconstituțional textul din art. 76 prim, aliniat 1 din Codul Contravențional”. Până la modificarea textului din lege declarat neconstituțional, limita minimă a amenzii pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 76 prim aliniat 1 din Codul Contravențional va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art. 34, aliniat 2 din Codul Contravențional”, a hotărât marți Curtea Constituțională.

(VIDEO) Profesorul român Alexandru Rafila, despre situația din R.Moldova: „Peste 30% de teste confirmate nu e doar mult, ci enorm!”
„Dacă nu vrei să știi cât de gravă e situația – nu testezi! Și asta nu e doar rețeta lui Igor Dodon. Și alte persoane s-au exprimat în același mod”, așa a reacționat președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, la ezitarea autorităților moldovene de a efectua mai multe teste pentru depistarea COVID-19.

(VIDEO) Adrian Belîi: Va fi mai rău! 15% din populație va avea nevoie de oxigen curat și se va ajunge la o mortalitate de 5%
„În caz de pierdere a controlului asupra pandemiei, am putea ajunge în situația când ginecologii vor fi detașați să intubeze pacienți. (...) Neîncrederea populației în tot ce se întâmplă astăzi este rezultatul neîncrederii lor în mesajele care vin de la autorități. (...) Explicați-le celor din Terapie Intensivă că unuia, care stă acasă, în fața televizorului, îi este tare greu. (...) Dacă lumea ar fi stat acasă două săptămâni, dar fără să iasă deloc, astăzi am fi fost liberi... (...) Nu va mai fi așa cum a fost! Pe noi pandemia ne-a unit!”. Șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău explică, în interviul oferit Report.md, inclusiv de ce se speculează că, de orice boală ar suferi persoana, medicii scriu că moare de COVID.

Incoerența autorităților în gestionarea pandemiei a generat negarea COVID-ului și a alimentat teoriile conspiraționiste
Lipsa de responsabilitate de care dă dovadă acum societatea moldovenească în lupta contra noului coronavirus are la bază mesaje contradictorii emise în spațiul public: președintele spune una – prim-ministrul alta, medicii strigă cu totul altceva, iar Biserica procedează exact invers. „Și atunci, omul respinge tot și își caută de viața sa”. Este opinia psihologului și psihoterapeutului din Republica Moldova, Ștefan Popov.