Știri

FOTO: Report.md
Analiză   Chișinău    

Primul tur al alegerilor locale anticipate, desfășurat duminică, 20 mai, la Chișinău și Bălți, a reaprins speranța schimbării clasei politice în Republica Moldova. În turul doi s-au clasat socialistul pro-rus Ion Ceban (40,97%) și pro-europeanul Andrei Năstase (32,12%).

Mai mult
Rezultatele alegerilor   Chișinău    

Noul primar de Chișinău va fi ales din turul doi de scrutin, care va avea loc peste două săptămâni. Lupta politică se va da atunci între socialistul pro-rus Ion Ceban și pro-europeanul Andrei Năstase. Urmare a primului tur de scrutin, care a avut loc duminică, 20 mai, Ceban a acumulat, conform rezultatelor preliminare, 41,8 la sută din voturi, iar liderul PPDA, Andrei Năstase, peste 31 la sută. Pe poziția a treia s-a clasat candidatul independent susținut mediatic de guvernarea PD, Sivia Radu, care a adunat aproximativ 17 la sută.

Mai mult
Sondaj   Chișinău    

Fiecare al 5-lea moldovean, care încă se mai află în Republica Moldova, ar pleca pentru totdeauna din țară. Aceasta înseamnă 21% din numărul total de cetățeni. Alți 35% ar pleca din Moldova doar pentru o anumită perioadă. 42% dintre moldoveni spun că nu ar pleca din propria țară în nici un caz. Datele apar în ultimul sondaj „Barometrul Opiniei Publice” prezentat luni de IPP.

Mai mult
Din banii noștri?   Chișinău    

Orchestra Națională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, companie plătită din bani publici, a fost angajată în concertul anunțat pentru sâmbătă, 12 mai, cu ocazia Zilei Victoriei de condamnatul pentru fraudă bancară, Ilan Șor, numele căruia figurează de zeci de ori în cele două rapoarte „Kroll” vizând „jaful secolului”. Aceeași orchestră a cântat și la concertul organizat pe 8 mai de pro-rusul Igor Dodon.

Mai mult
FOTO: Report.md
Semnal de alarmă   Chișinău    

Jurnaliștii din Republica Moldova au organizat joi un marș al solidarității cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Dacă anul trecut șeful Legislativului, Andrian Candu, a ieșit în fața jurnaliștilor, anul acesta nici un oficial nu a binevoit să discute cu reprezentanții presei. Potrivit Indicelui privind Starea Presei din Moldova (pentru anul 2017), realizat de CJI, în țara noastră are loc un proces continuu de degradare a presei.

Mai mult
Captura video / Максим Исаев (Facebook)
A treia întâlnire   Tighina    

Igor Dodon a elogiat miercuri rolul pacificatorilor ruși de la Nistru la o întâlnire cu șeful grupării separatiste, Vadim Krasnoselski. El a spus că datorită pacificatorilor ruși „avem stabilitate”. Asta în timp ce Guvernul de la Chișinău a insistat în repetate rânduri, la nivel internațional, asupra înlocuirii acestei misiuni de pacificare. 

Mai mult
Laima Andrikienė și Siegfried Mureșan, la Chișinău / FOTO: Report.md
Mesaje dure de la Bruxelles   Chișinău    

Moldova nu va primi bani din partea UE până când nu vor fi îndeplinite toate condiținalitățile, iar la această etapă - UE consideră că aceste condiționalități nu au fost îndeplinite integral. „Recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceea este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa, trebuie implementate în totalitate”, a declarat miercuri, la Chișinău, europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Mai mult
Stop fals!   Chișinău    

Delegația UE în Republica Moldova a difuzat o precizare în legătură cu o știre manipulatorie, răspândită de „Publika TV”, post care se declară „afiliat CNN” și care face parte din holdingul mediatic al PDM. Știrea avea titlul: „Proiecte inutile pe banii UE: 28 de locuințe sociale din raionul Hâncești nu şi-au găsit beneficiarii”.

Mai mult